Islamisté v Sýrii postupují, jejich střely dopadly i na Turecko

Syrští uprchlíci v Turecku

Syrští uprchlíci v Turecku Zdroj: ctk/ap

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) nadále postupují ve své ofenzivě směrem ke strategickému syrskému příhraničnímu městu Ajn al-Arab (Kobani). Islamisté město obklíčili ze tří stran a snaží se vytlačit kurdské bojovníky, kteří ho brání. Při ostřelování zasáhli nejméně dvakrát i území Turecka. Kvůli bojům uprchlo do Turecka již na 150 tisíc kurdských uprchlíků.

Islamisté se Kobani snaží dobýt již týden, zatím obsadili desítky vesnic v jeho okolí. Nyní se radikálům nejspíš podařilo získat kontrolu nad kopcem vzdáleným deset kilometrů západně od Kobani, ze kterého je ještě nedávno kurdští bojovníci ostřelovali.

Dělostřelecká palba a výbuchy jsou slyšet až přes hranici do Turecka. Dvě vypálené střely tam zasáhly vinici, podle prvních informací nebyl nikdo zraněn a na místě vše vyšetřuje policie. „Bojíme se. Dneska sedneme do auta a odjíždíme,“ uvedl šedesátiletý majitel vinice Hüseyin Türkmen.

Kurdské síly ve čtvrtek informovaly, že se jim podařilo postup bojovníků z Islámského státu zastavit. Vyzvaly zároveň Spojené státy a jejich spojence, kteří podnikají nálety na islamisty, aby své údery zacílily i na tanky a další těžké zbraně radikálů právě v této oblasti.

Kobani, ze kterého je nyní město duchů, přitom dosud platilo za klidné místo, kterému se boje vyhýbají: kvůli tomu se tam přemístilo kolem 200 tisíc lidí z jiných regionů Sýrie. Podle svědků, kteří z města uprchli, bojovníci z IS postupují velmi nekompromisně, vypalují domy a vraždí civilisty.