Islámský stát měl svou buňku i na Ukrajině, odhalily ji ale tajné služby

Vlajka islámského státu v Iráku

Vlajka islámského státu v Iráku Zdroj: ctk/ap

Ukrajinská tajná policie SBU prý objevila v Dněpropetrovsku na východě země tajné tranzitní středisko extremistů z organizace Islámský stát a zadržela v něm dvě Rusky. Ženy zatčené v pronajatém bytě byly podle zjištění SBU v minulosti kvůli podezření z terorismu vyhoštěny z Turecka a Egypta.

Na východ Ukrajiny obě ženy ilegálně přicestovaly z Ruska, uvedla ukrajinská agentura Unian. V Dněpropetrovsku prý byly pověřeny úkolem padělat dokumenty pro cestu do Sýrie přes Turecko. Jedna z Rusek agentům SBU předložila padělaný pas vydaný na jméno občanky středoasijského Uzbekistánu.

Při razii v dněpropetrovském bytě prý policie zabavila letáky s islamistickou propagandou. Jedna ze zadržených Rusek bude obviněna z trestného činu padělání dokumentů se sazbou do dvou let vězení, druhá bude vyhoštěna do Ruska.

Ruská média nedávno zveřejnila informaci místních bezpečnostních složek, podle nichž působí v řadách Islámského státu v Sýrii a v Iráku zhruba tisíc ruských občanů. Neoficiální odhady jsou několikanásobně vyšší.