Islámský stát používá střelivo z dvaceti zemí, včetně Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS), kteří ovládají značná území v Sýrii a v Iráku, používají pestrou směs střeliva vyrobeného ve dvou desítkách zemí, a to včetně České republiky a Slovenska. Velká část munice je i ze Spojených států, které nyní proti islamistům podnikají nálety. Informovala o tom nezávislá organizace Conflict Armament Research (CAR), jež se zabývá výzkumem zbraní používaných v různých konfliktech světa a sídlí v Londýně.

Ze vzorků nábojnic posbíraných zhruba od poloviny července do poloviny srpna v oblastech severní Sýrie a severního Iráku, kde bojovníci IS působí, vyplývá, že nejvíc střeliva pochází z Číny, bývalého Sovětského svazu a Spojených států. Výrazně je zastoupena i řada zemí zejména východní Evropy.

Podle CAR je patrné, že IS získal velkou část svého současného arzenálu ze zásob zabavených irácké armádě, která je také mohla zanechat napospas osudu. „Spojené státy vydaly hodně z tohoto materiálu Iráku,“ upozornila organizace.

Česká munice pochází podle dokumentu jak z dob Československa, tak později z let 2010 až 2014. Z celkového počtu více než 1700 zkoumaných nábojnic jich z Česka pochází 18, ze Slovenska dvě. Mezi textem je i snímek české nábojnice ráže .308 Winchester.

Zjištěná munice podle původu
Země Množství
Čína 445
SSSR 338
USA 323
Rusko 154
Srbsko 142
Rumunsko 77
Bulharsko 63
KLDR 34
Turecko 27
Írán 26
Kyrgyzstán 20
Sýrie 18
Česko 18
Irák 14
Albánie 9
Bosna a Hercegovina 9
Německo 4
Maďarsko 3
Súdán 2
Slovensko 2
Polsko 2

Zdroj: CAR

Zatímco starší střelivo pochází ze 70. až 80. let minulého století a bylo vyrobeno zejména v někdejším Sovětském svazu a v Číně, to novější z posledních zhruba deseti let je vesměs americké. Kopíruje to tak v podstatě stav iráckých vojenských zásob - v minulém století se Irák zásoboval zbraněmi zejména ve východním bloku a v Číně, po pádu Saddáma Husajna v roce 2003 pak v USA. Nejstarší munice je dokonce z roku 1945.

Organizace CAR přitom upozorňuje také na přítomnost íránské munice, kterou byly dle všeho zásobeny šíitské milice v Iráku.