Islámský stát už v Iráku zabil minimálně 15 tisíc civilistů, varuje OSN

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu

Příslušník irácké armády s vlajkou Islámského státu Zdroj: ctk

Přinejmenším 15 tisíc civilistů zahynulo a dalších 30 tisíc bylo od počátku loňského roku v Iráku zraněno v bojích s radikální organizací Islámský stát (IS). Ve své zprávě o tom informovala mise Organizace spojených národů v této blízkovýchodní zemi (UNAMI).

Počet civilních obětí bojů s radikálními islamisty, kteří během bleskové ofenzivy loni v červnu obsadili téměř třetinu území Iráku, je podle UNAMI pravděpodobně ještě mnohem vyšší. Organizace totiž do svých statistik zahrnula jen osoby, jejichž smrt dokázala nezávisle ověřit. Zpráva rovněž obsahuje data jen do letošního dubna.

Mnoho civilistů zavraždili extremisté z IS kvůli tomu, že odmítli přijmout jejich radikální ideologii nebo udržovali skutečné či domnělé kontakty s představiteli ústřední irácké vlády v Bagdádu.

Systematické vyvražďování se dotklo také příslušníků etnických a náboženských menšin na okupovaných územích, například jezídů, křesťanů či šíitů, ale i členů inteligence, například novinářů, právníků a lékařů.

Část viny prý nese také irácká armáda

Civilní oběti má podle zprávy UNAMI na svědomí nejen IS, ale také irácká armáda, která prý nedokázala civilisty vždy účinně ochránit před dopady svých leteckých úderů nebo ostřelování pozic extremistů.

Boje s islamisty podle nedávné zprávy Mezinárodní organizace pro migraci vyhnaly z domovů také více než tři miliony Iráčanů.

Bagdád zahájil bojové operace, které by měly vést k opětovnému dobytí největší irácké provincie Anbár, jejíž části IS ovládá už od počátku loňského roku. V rukou radikálů jsou nyní i největší města této převážně sunnitské provincie Ramádí a Fallúdža.