Islámský stát zabil při útocích v Egyptě nejméně osm lidí

Ilustrační foto (Egyptští vojáci u letiště v Šarm aš-Šajchu)

Ilustrační foto (Egyptští vojáci u letiště v Šarm aš-Šajchu) Zdroj: ctk/AP

Nejméně pět egyptských policistů zahynulo v noci na dnešek při útoku islamistů na kontrolní stanoviště na severu Sinajského poloostrova, uvedly místní bezpečnostní úřady. K útoku se přihlásila místní odnož organizace Islámský stát (IS). Později úřady sdělily, že na předměstí Káhiry dnes výbuch bomby zabil tři lidi.

Islamisté zaútočili v noci na kontrolní stanoviště nedaleko města Aríš. Kromě pěti mrtvých si útok vyžádal tři zraněné. Radikální skupina, která se k útoku přihlásila, několik let na Sinaji působila pod názvem Ansar Bajt al-Makdis. Před časem ale její členové přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Vražedný výbuch nastal v káhirském předměstí Gíza na cestě, která vede ke starověkým pyramidám, upřesnily agentuře Reuters bezpečnostní zdroje. Identitu obětí neuvedly.

Egyptští islamisté jsou nespokojeni s režimem prezidenta Abdal Fattáha Sísího, který se dostal k moci po svržení islamisty Muhammada Mursího v červenci 2013. Od té doby na Sinaji zabili stovky lidí, další desítky jich zavraždili v Káhiře i jiných městech.