Islámští radikálové zabili v listopadu ve světě přes pět tisíc lidí

Islamisté Boko Haram

Islamisté Boko Haram Zdroj: ctk

V bojích, které vedou ve světě islámští radikálové z různých skupin, v listopadu zemřelo přes pět tisíc lidí. Jak informovala stanice BBC, asi 80 procent z nich připadá na Irák, Nigérii, Afghánistán a Sýrii.

Statistiku sestavilo spolu s BBC Mezinárodní centrum pro zkoumání radikalizace (ICSR) s cílem vyjádřit souhrnné ztráty na životech, jež s sebou nese násilí radikálních organizací. Zaznamenáno je 664 útoků ve 14 zemích a závěr zní, že v listopadu vlivem bojů islamistů umíralo každou hodinu v průměru sedm lidí.

Skupina Islámský stát, která bojuje v Iráku a Sýrii, má na kontě více než dva tisíce mrtvých.

Z detailních údajů získaných ICSR vyplývá, že v listopadu přišlo o život 5042 osob a z nich 2079 byli civilisté. Mezi vojskem a policií bylo 1723 mrtvých a mezi islamisty zhruba tisíc.

Islámští radikálové zabili v listopadu ve světě přes 5000 lidíIslámští radikálové zabili v listopadu ve světě přes 5000 lidí | ICSR.infoGraf: Nejčastěji umírali civilisté

Nejvíc obětí bylo v Iráku

Nejvíc útoků a nejvíc mrtvých připadá na Irák. Na druhém místě stojí Nigérie, sužovaná útoky islamistů ze skupiny Boko Haram. Třetí je mezi postiženými státy Afghánistán, kde se násilí připisuje Talibanu.

Islámští radikálové zabili v listopadu ve světě přes 5000 lidíIslámští radikálové zabili v listopadu ve světě přes 5000 lidí | ICSR.infoGraf: V kterých zemích islamisté zabíjeli nejčastěji

Podle ředitele ICSR Petera Neumanna je z údajů jasné, že extremistické skupiny nelze považovat za totéž co teroristickou síť Al-Káidu. „Za smrt 60 procent obětí nesou odpovědnost radikální organizace, které s Al-Káidou nejsou propojeny a které soupeří o vůdcovskou roli v tomto hnutí,“ podotkl Neumann.

Nejtragičtější z listopadových akcí byl útok na mešitu v nigerijském městě Kano. O život při něm přišlo na 120 osob.