Itálie soudí vědce kvůli zemětřesení

Zemětřesení v italském regionu Ambruzzo v roce 2009

Zemětřesení v italském regionu Ambruzzo v roce 2009 Zdroj: wikimedia.org

Bývalý vysoký úředník a šest vědců se kvůli zemětřesení ve střední Itálii v roce 2009 dostalo před soud. Jsou obviněni z toho, že nedbalostí a nerozvážností přispěli k velkému počtu obětí katastrofy. Hrozí jim až 15 let vězení. Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály si vyžádalo více než tři stovky lidských životů.

„Jednoduše chceme spravedlnost,“ uvedl žalobce na začátku líčení. Odborníci, mezi kterými jsou významní italští badatelé, podle prokuratury předložili pouze obecný a neefektivní posudek rizik seizmické aktivity s nepřesnými a rozporuplnými informacemi.

Zmiňovanou zprávu vydali pouhý týden před neštěstím. Na setkání tehdy někteří z nich dokonce tvrdili, že není důvod věřit tomu, že série menších otřesů je předzvěstí větší události. Obhajoba argumentuje tím, že neexistuje způsob, jak větší zemětřesení předpovědět.

„Nikdo nečekal, že nám bude oznámen přesný čas zemětřesení. Chtěli jsme jen být varováni, že sedíme na tikající bombě,“ citovala média Vincenza Vittoriniho, který při události ztratil manželku a dceru.