Itálie vstupuje do nejisté doby, kryptoburza FTX zvažuje koupi platformy Robinhood

Premiér Mario Draghi provádí Itálii rozbouřenými vodami.

Premiér Mario Draghi provádí Itálii rozbouřenými vodami. Zdroj: E15 koláž

Dobré ráno!

Je 179. den roku, svátek má Lubomír a v roce 1991 byl v Budapešti podepsán protokol o rozpuštění Rady vzájemné hospodářské pomoci.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy dne.

✅ Zákon, který ohrožuje brexitovou dohodu, prošel prvním čtením

Dolní komora britského parlamentu posunula do další fáze legislativního procesu návrh zákona, kterým chce vláda jednostranně přetvořit část dohody o brexitu týkající se uspořádání v Severním Irsku. Opatření, které Evropská unie považuje za protiprávní, podpořilo ve druhém čtení 295 poslanců, zatímco proti jich hlasovalo 221.

Iniciativa vlády premiéra Borise Johnsona míří proti takzvanému severoirskému protokolu, který je součástí dohody o odchodu Británie z EU dojednané na konci roku 2019. Londýn se zdráhal tento režim plně uvést do praxe a zatímco EU odmítá jednat o přepsání protokolu, britská vláda se rozhodla postupovat jednostranně. Navrhovaným zákonem chce především vyjmout některé podniky a typy zboží z povinnosti procházet celními kontrolami na cestě z Velké Británie do Severního Irska. 

✅ Kryptoburza FTX zvažuje akvizici platformy Robinhood

Kryptoburza FTX neformálně prověřuje, zda by bylo možné koupit traderskou platformu Robinhood, informuje agentura Bloomberg. Oficiální nabídka ovšem zatím nepadla, FTX v tuto chvíli možnost akvizice pouze analyzuje. V reakci na možné spojení akcie Robinhoodu posílily o 14 procent. 

„Jsme nadšeni ohledně byznysových možnosti Robinhoodu a potenciálních způsobů, jak s nimi můžeme spolupracovat,“ řekl šéf FTX Sam Bankman-Fried. Zároveň ale uvedl, že s Robinhoodem o převzetí nejednají. Bankman-Fried v březnu regulátorům nahlásil, že v Robinhood drží podíl 7,6 procenta.  

✅ Americké akcie dál klesají 

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Hlavní podíl na tom měly velké růstové tituly citlivé na vývoj úrokových sazeb jako Amazon.com, Microsoft a Alphabet.

Index Dow Jones klesl o 62,42 bodu, tedy 0,2 procenta na 31.438,26 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 se snížil o 11,63 bodu čili 0,3 procenta, na 3900,11 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 83,07 bodu neboli 0,7 procenta, na 11.524,55 bodu.

✅ Itálii čekají těžké časy 

Inflace, možný výpadek plynu a nadcházející volby. Tento mix ohrožuje stabilitu Itálie, shrnuje web Politico. Zemi z Apeninského poloostrova zkušeně provedl nejistou dobou posledního roku bývalý šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, ten ovšem zřejmě už příští rok o post předsedy vlády přijde. V Itálii se v roce 2023 konají volby. Itálie je přitom po Německu druhým největším odběratelem ruského plynu a možné zvedání úrokové sazby ECB pro ni znamená značný problém.

✅ Slovensko představilo energetický plán

Elektřina se zdražovat nebude, plyn v následujících dvou letech o 76 procent. Takový je výsledek dohody slovenské vlády s energetickým sektorem, jak občanům pomoci s rostoucími cenami energií. Nebude se na ně vztahovat tržní cena energií, která pravděpodobně bude vyšší.

Ceny elektřiny zůstanou na úrovni letošního roku, domácnosti musejí pouze splnit podmínku spotřeby do čtyř megawatthodin ročně, což je zhruba dvojnásobek ročního průměru. U plynu se Slováci zdražení nevyhnou, pokud ovšem nyní podepíšou dlouholetý kontrakt se státním dodavatelem SPP, budou moci počítat se stabilní a předvídatelnou cenou. Stejné podmínky by měly nabízet i firmy německého koncernu E.ON.

Stane se dnes 

  • Jednání ministrů životního prostředí zemí Evropské unie. Budou schvalovat balíček klimatických norem včetně zákazu prodeje aut se spalovacími motory.
  • Končí třídenní vrcholná schůzka představitelů skupiny velkých světových ekonomik G7 (Británie, Francie, Spojené státy, Kanada, Německo, Japonsko a Itálie). Očekává se, že G7 vyhlásí zákaz dovozu zlata z Ruska.
  • Začíná třídenní summit NATO, přes videokonferenci se ho zúčastní i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Za ČR se bude účastnit premiér Petr Fiala.
  • NASA plánuje vyslat kosmickou loď Capstone na oběžnou dráhu Měsíce. Půjde o první část mise Artemis.