Italská burza se propadla na desetiměsíční minimum. Může za to politická nejistota

Carlo Cottarelli

Carlo Cottarelli Zdroj: ČTK

Italské akcie dnes kvůli politické nejistotě v zemi pokračují ve výrazném poklesu, jejich hlavní index FTSE MIB tak sestoupil až na desetiměsíční minimum. Kolem 14:00 SELČ ztrácel 2,9 procenta na 21 297 bodů. Dolů zamířily také další evropské akciové trhy, panevropský index STOXX 600 odepisoval 1,25 procenta na zhruba 385 bodů.

Na propadu italského akciového trhu se velkou měrou podílejí banky, které se dostaly pod výrazný tlak kvůli výprodeji dluhopisů italské vlády. Obchodování s akciemi některých bank bylo kvůli příliš vysokému propadu kurzu pozastaveno, uvedla agentura Reuters.

Designovaný italský premiér Giuseppe Conte se v neděli vzdal jmenování do funkce. U prezidenta Sergia Mattarelly totiž neuspěl s návrhem na sestavení vlády. Prezidentovi vadil euroskeptik Paolo Savona, který měl být ministrem financí a u něhož se prezident obával, že by se mohl pokusit dostat Itálii z eurozóny.

Prezident pak v pondělí pověřil sestavením vlády ekonoma Carla Cottarelliho, který v minulosti pracoval na vedoucích postech v italské centrální bance a v Mezinárodním měnovém fondu (MMF). Předpokládá se však, že Cottarelliho vláda nezíská důvěru parlamentu a zemi jen dovede k předčasným volbám.

Investoři se obávají, že právě tyto volby se stanou v podstatě referendem o členství Itálie v eurozóně. Šéf italské centrální banky Ignazio Visco dnes varoval, že Itálii hrozí ztráta důvěry investorů.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes uvedla, že by mohla zhoršit úvěrové hodnocení Itálie, pokud by nová vláda nebyla schopna zajistit dlouhodobý pokles podílu veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu. Agentura již v pátek oznámila, že se rozhodla rating Itálie přehodnotit kvůli jeho možnému snížení. Itálie je teď po Řecku nejzadluženější zemí v eurozóně.