Italská policie dopadla jednoho z nejhledanějších bossů neapolské mafie

Italská policie dnes zadržela jednoho z nejobávanějších bossů neapolské mafie Camorry Maria Riccia, kterému se dařilo tři roky unikat. Podle italských médií policisté vůdce nechvalně proslulého klanu Amato-Pagano chytili v Neapoli.

Třiadvacetiletý Riccio je nejmladší mafián na seznamu 300 nejnebezpečnějších zločinců hledaných italskou policií. Je považován za jednoho z hlavních aktérů nových střetů, které vypukly mezi neapolskými klany o kontrolu ilegálního obchodu s drogami. Ricciovi hrozí až 16 let vězení.

Dalších 29 osob, které jsou podezřelé z napojení na Camorru, policisté zatkli v Římě. Obviněny jsou především z podvodů a vydírání. Z vyšetřování vyplynulo, že jeden z klanů Camorry Zazo si v různých oblastech Itálie vybudoval finanční síť, s jejíž pomocí pral peníze získané z vydírání a z obchodu s drogami.

S těmito „špinavými“ penězi pak mafiáni kupovali nemovitosti v několika italských městech. Kromě toho zisky z kriminální činnosti investovali také ve stavebnictví a v turismu. Policie zabavila nemovitosti a firmy v celkové hodnotě kolem 400 milionů eur (11 miliard korun).

Kromě aktivit v oblasti výroby a prodeje drog je Camorra známá zakládáním nelegálních skládek nebezpečného odpadu v okolí Neapole. Italská vláda zvažuje, že kvůli pokračujícímu zamořování regionu nasadí armádu.