Italská tajná služba: Teroristé plánují útoky na pláže v jižní Evropě

Pláž v Tunisku, kde zabíjel atentátník

Pláž v Tunisku, kde zabíjel atentátník Zdroj: ctk/AP

Teroristé navázaní na skupiny Islámský stát (IS) a Boko Haram údajně chtějí zaútočit na pláže v Itálii, ve Španělsku a v jižní Francii. Podle německého deníku Bild před touto hrozbou varovala italská tajná služba své německé kolegy. Německé ministerstvo zahraničí ale zatím žádné varování pro turisty nevydalo.

Podle Bildu by se měli atentátníci maskovat za plážové prodavače a pohybovat se po rekreačních střediscích. K útokům údajně chtějí využít střelné zbraně, ale i výbušniny.

Deník s odvoláním na informace z Itálie napsal, že možní útočníci pocházejí ze Senegalu, kde se připojili k radikálním islamistům. Jsou to lidé, kteří už delší dobu pracují jako obchodníci a pravidelně létají do Evropy, proto zpravidla mají víza a mohou se po zemích Evropské unie pohybovat bez potíží.

Německé ministerstvo zahraničí se k informacím Bildu nevyjádřilo. Na svých internetových stránkách úřad zatím nezveřejnil žádné varování pro turisty cestující do oblastí, v nichž podle deníku útoky hrozí. Německo loni šokoval teroristický útok v Tunisku, mezi jehož oběťmi byli i němečtí turisté. Poptávka po cestách do Tuniska se následně prudce propadla a dosud se na původní úroveň nevrátila.