Italská vláda schválila úsporný balík v rozsahu 47 miliard eur

Vyhlídky Řecka vystrašily Itálii, vláda Silvia Berlusconiho ve čtvrtek večer schválila nový úsporný program v rozsahu kolem 47 miliard eur (1,1 bilionu Kč). Plán by měl Itálii ochránit před dopady řecké dluhové krize a vést do roku 2014 k vyrovnanému rozpočtovému hospodaření. Balík musí do 60 dní schválit italský parlament.

Opatření zahrnují mimo jiné škrty u jednotlivých ministerstev i místních samospráv a omezení daňových úlev pro firmy a rodiny. Předpokládá i zvyšování věku odchodu do důchodu, prodloužení období zmrazených mezd ve státním sektoru a snížení počtu státních zaměstnanců.

Italská vláda již loni v reakci na řeckou krizi přijala balík úsporných opatření, který seškrtal rozpočet o 25 miliard eur. Prosazení plánu v parlamentu může být dalším velkým testem pro Berlusconiho, jehož strana minulý měsíc utrpěla porážku v obecních a regionálních volbách a v referendu prohrál i sám Berlusconi. Minulý týden však vláda přestála důležité parlamentní hlasování o důvěře. Plán zvyšuje napětí uvnitř vládní koalice a někteří spojenci Berlusconiho varují před pádem vlády.

Deficit státního rozpočtu Itálie má letos klesnout na 3,9 procenta hrubého domácího produktu ze 4,6 procenta v loňském, roce. Italský schodek je nižší než deficity většiny dalších zemí eurozóny, Itálie má však vysoký dluh, který činí asi 120 procent HDP a je druhý nejvyšší v eurozóně po Řecku.