Italské námořnictvo zachránilo za 24 hodin 1800 imigrantů

Imigranti při plavbě přes Středozemní moře

Imigranti při plavbě přes Středozemní moře Zdroj: IOM

Lodě italského námořnictva za uplynulých 24 hodin zachránily z plavidel ve Středozemním moři na 1800 migrantů, kteří se pokoušeli přeplout ze severu Afriky do Evropy, informovala agentura Reuters. Letos tuto nebezpečnou plavbu podle italských úřadů podniklo přes 30 tisíc lidí, což je o něco více než za stejné období v loňském roce.

Námořnictvo uvedlo, že během deseti operací s pomocí lodí policie, pobřežní stráže, celníků a také unijní agentury pro ochranu vnějších hranic Frontexu zachránilo 1759 migrantů. Běženci jsou nyní na fregatě Grecale, která je v sobotu ráno vysadí v sicilském přístavu Augusta. Podrobnosti o národnosti migrantů oznámeny nebyly.

Po uzavření takzvané balkánské trasy, která do Evropy vedla z Turecka přes řecké ostrovy, je pro migranty nyní podle humanitárních organizací hlavní cesta z Libye lodí do Itálie. Italské úřady se obávají, že s příchodem teplejšího počasí počet pokusů o překonání moře výrazně vzroste. Migranti nejčastěji míří na chatrných lodích na italský ostrov Lampedusa u tuniských břehů či na Sicílii.