Italský rozpočet není definitivní a pozice obou stran se budou sbližovat, věří Juncker po setkání s italským premiérem

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a italský premiér Giuseppe Conte

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a italský premiér Giuseppe Conte Zdroj: ČTK

Itálie a Evropská komise budou v následujících dnech pracovat na tom, aby se jejich pozice ohledně návrhu italského rozpočtu na příští rok sblížily. Informovala o tom mluvčí komise po sobotní pracovní večeři v Bruselu, na které se setkal předseda EK Jean-Claude Juncker s předsedou italské vlády Giuseppem Contem. Komise tento týden ve středu potvrdila své původní hodnocení, podle něhož je návrh italského rozpočtu v závažném nesouladu s jejími doporučeními, protože nijak nesnižuje obrovský veřejný dluh země.

„Pracovní večeře byla součástí stále probíhajícího dialogu mezi komisí a italskou vládou,“ uvedla mluvčí EK. “Budeme pracovat i v následujících dnech na tom, abychom sblížili jednotlivé postoje a usilovali o řešení, které bude orientované na budoucnost,“ dodala.

Po středečním stanovisku komise má členská země dva týdny na vlastní posouzení situace. Disciplinární postup, který by komise mohla vůči Itálii podle platných pravidel použít, může teoreticky skončit i finanční sankcí. K takovému řešení ale zatím EK nikdy nesáhla.

Itálie má nejvyšší dluh ze zemí Evropské unie. Pohybuje se kolem 2,3 bilionu eur (téměř 60 bilionů korun). V poměru k HDP dosahuje 132 procent, což je druhý nejvyšší údaj za Řeckem. Evropská unie požaduje, aby země omezila své výdaje kvůli obavám, že může zasít nová semínka dluhové krize v eurozóně.

Mezinárodní měnový fond doporučil Itálii, aby pozvolna snižovala výdaje a stanovila si za cíl mírný přebytek do čtyř až pěti let. Varoval také vládu, že pokud stimulační výdaje nevykompenzuje dodatečnými příjmy, bude jejich vliv na růst ve střednědobém výhledu negativní, napsala agentura Reuters.