Italští žalobci navrhli pro kapitána potopené Concordie 26 let vězení

trajekt Costa Concordia

trajekt Costa Concordia Zdroj: ctk

havárie lodi Costa Concordia
Havarovaná loď Costa Concordia v průběhu akce.
havárie lodi Costa Concordia
Pohled na boční část lodi Costa Concordia, která ležela ponořená ve vodě od ledna 2012.
havárie lodi Costa Concordia
20
Fotogalerie
Italští žalobci navrhli pro souzeného kapitána Franceska Schettina 26 let vězení. Zároveň požádali soud, aby nařídil mužovo zadržení, uvedla agentura ANSA. Schettino je obviněn z odpovědnosti za zkázu lodi Costa Concordia v roce 2012, při níž zahynulo 32 lidí.

Před soudem v Grossetu v pondělí pokračovaly závěrečné řeči. Žalobce Stefano Pizza v jedné z nich označil Schettina za „nedbalého hlupáka“. Podle Pizzy je „schopným hlupákem“ ten, kdo „si myslí, že vše zvládne, vyvolá ale nebezpečnou situaci a způsobí škody“. „Nedbalým optimistou“ je pak někdo, kdo „optimisticky přecení své schopnosti“. Schettino podle něj ztělesňuje obě dvě definice.

Jak ho doplnila další žalobkyně Maria Navarrová, proces prokázal, že Schettino „myslel vždy jen na sebe“. Od začátku procesu prý kapitán lhal a svůj život si tehdy zachránil bez toho, „že by mu jen navlhly boty“. Schettinovo zadržení je prý nezbytné vzhledem k nebezpečí, že by mohl zmizet ze země, dodala Navarrová. Má totiž dům ve Švýcarsku a mnoho přátel žijících v zahraničí.

Schettino je v kauze jediným obžalovaným. Původně měli před soudem stanout i další lodní důstojníci, ti se ale procesu vyhnuli díky tomu, že s prokuraturou uzavřeli dohodu o vině a trestu.

Luxusní výletní parník Costa Concordia s více než 4200 lidmi na palubě ztroskotal u italských břehů v noci 13. ledna 2012, když najel na mělčinu a částečně se převrátil. Vrak 290 metrů dlouhé lodi byl z blízkosti ostrova Giglio po technicky náročné operaci odtažen teprve v závěru loňského roku. Nyní se pracuje na sešrotování lodi v loděnicích přístavu v Janově.

Svět našel nového padoucha: Kapitána lodi Costa Concordia