Izrael pokračuje v ostřelování Pásma Gazy. Dva vojáci Hamásu přišli o život

Zdevastovaný dům ve městě Rafáh v Pásmu Gazy (16. 12. 2023)

Zdevastovaný dům ve městě Rafáh v Pásmu Gazy (16. 12. 2023) Zdroj: Reuters

Zdevastovaný dům ve městě Rafáh v Pásmu Gazy (16. 12. 2023)
Zdevastovaný dům ve městě Rafáh v Pásmu Gazy (16. 12. 2023)
Zdevastovaný dům ve městě Rafáh v Pásmu Gazy (16. 12. 2023)
4
Fotogalerie

Izrael i v noci na neděli pokračoval v ostřelování Pásma Gazy, napsal web The Times of Israel (ToI) s odkazem na palestinské úřady i svědky z místa. Izraelská armáda oznámila, že při pozemní operaci v bojích s teroristickým palestinským hnutím Hamás přišli o život další dva její vojáci.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které je pod kontrolou hnutí Hamás, informovalo o izraelských úderech na uprchlický tábor Dajr Balah, ve střední části pásma. Podle úřadů při nich zahynulo několik lidí. Další údery hlásí svědci z jižní části Pásma Gazy. Podle reportéra stanice Al-Džazíra velký výbuch otřásl v noci na dnešek oblastí u města Rafáh, kam odešly desítky tisíc lidí z jiných části tohoto palestinského území.

Izraelská armáda v neděli ráno oznámila, že v Pásmu Gazy přišli při bojích s ozbrojenci Hamásu o život další dva její vojáci. Podle agentury Reuters se tak celková bilance mrtvých izraelských vojáků od začátku pozemní operace na konci října vyšplhala na 121.

Zdevastovaný dům ve městě Rafáh v Pásmu Gazy (16. 12. 2023)Zdevastovaný dům ve městě Rafáh v Pásmu Gazy (16. 12. 2023)|Reuters

Světová zdravotnická organizace (WHO) ostře kritizovala situaci v nemocni Šífa, která patřila před nynějším konfliktem k největším nemocnicím v Pásmu Gazy. Zařízení na severu oblasti navštívil tým WHO v sobotu. Podle něj se urgentní příjem nemocnice podobá "krvavé lázni" se stovkami zraněných, kterým však zdravotníci mohou poskytnout jen omezenou pomoc kvůli nedostatku léků, vody, jídla a paliva. V areálu nemocnice se navíc ukrývají tisíce uprchlíků.

Při ostřelování a pozemní operaci v Pásmu Gazy zahynulo podle palestinských úřadů, které kontroluje v této oblasti Hamás, zhruba 19.000 lidí, většinou civilistů. Izrael zahájil vojenskou operaci v reakci na útok palestinských ozbrojenců ze 7. října, při kterém na izraelském území zahynulo podle odhadu místních úřadů zhruba 1200 lidí. Dalších 240 Hamás a další radikální organizace zavlekly do Pásma Gazy, část z nich byla propuštěna během zatím jediného, týdenního příměří na konci listopadu.