Izrael postaví 2500 bytů pro osadníky, některé podporuje i Trump

Izraelské ministerstvo obrany dnes ohlásilo plán na výstavbu 2500 bytů pro osadníky na palestinském Západním břehu Jordánu.

Část bytů bude podle izraelských sdělovacích prostředků v osadě podporované rodinou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Je to podruhé od Trumpovy inaugurace, co Izrael ohlásil novou židovskou výstavbu. Předchozí americké administrativy ji nepodporovaly.

Nový plán schválili premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Avigdor Lieberman.

Většina nových bytů vznikne v již existujících židovských osadách. Sto z nich v osadě Bejt El, která leží severně od Ramalláhu. Této osadě podle izraelských sdělovacích prostředků finančně přispěla rodina Trumpova zetě Jareda Kushnera.

Nová výstavba v osadách prochází několika stupni schvalování. V neděli jeruzalémská radnice oznámila, že schválila stavební povolení pro 566 bytů pro Židy ve východním Jeruzalémě. Tuto část města obývají hlavně Arabové a Palestinci počítali s tím, že se stane hlavním městem jejich státu. Jsou proti jakémukoli navyšování židovské populace v této části města.

Předchozí americké vlády se stavěly kriticky k židovské výstavbě nejen ve východním Jeruzalémě, ale i na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde žije v židovských osadách několik set tisíc lidí. Podle Palestinců osady znemožní vznik územně celistvého palestinského státu, který měl být podle původních dohod na Západním břehu a v Pásmu Gazy.

Izraelská vláda očekává, že Trumpova administrativa bude k židovské výstavbě vstřícná. Novým americkým velvyslancem v Izraeli bude stoupenec osad David Friedman, který chce americké velvyslanectví přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Izrael pokračuje v kontroverzní výstavbě navzdory rezoluci, kterou v prosinci schválila Rada bezpečnosti OSN. Dokument označuje osadnickou politiku za porušování mezinárodního práva. USA, které na půdě OSN dosud Izrael vždy podporovaly, tentokrát nepoužily právo veta a umožnily přijetí návrhu.