Teroristický útok v Izraeli. Útočník najel kamionem do shluku vojáků, čtyři zabil. Policie ho zastřelila

Řidič najel kamionem do lidí v Izraeli, nejméně tři mrtví

Řidič najel kamionem do lidí v Izraeli, nejméně tři mrtví Zdroj: Twitter.com

Palestinec najel v Jeruzalémě s kamionem do skupiny vojáků. Čtyři z nich přišli o život a dalších 15 utrpělo zranění. Podle izraelských médií byl pachatel na místě zastřelen. Mluvčí jeruzalémské policie prohlásila, že šlo o teroristický útok.

Řidič si vybral místo pro útok nedaleko promenády Armon Hanaciv na jihu města. Najel v plné rychlosti do hloučku vojáků, kteří právě vystupovali z autobusu. Pak ještě podle očitých svědků couval v zjevné snaze přejet co nejvíce lidí, než byl nakonec zneškodněn. Média zveřejnila fotku předního skla vozidla, které řídil, s mnoha průstřely.

"Je to teroristický útok," řekla v rozhlase mluvčí policie s tím, že na zemi ležela roztroušená těla. Policie oficiálně incident takto zatím nekvalifikovala. Mezi mrtvými jsou tři ženy a muž, všichni ve věku kolem 20 let.

Podle šéfa policie Roniho Alšeicha pocházel pachatel z arabské čtvrti východního Jeruzaléma a bydlel prakticky nedaleko místa činu. Doposud nebyl v hledáčku policie. Alšeich řekl novinářům, že nemůže vyloučit, že se útočník nechal inspirovat podobným incidentem v prosinci na vánočním trhu v Berlíně, kde jiný pachatel zabil kamionem 12 lidí.

"Je samozřejmě možné, že byl ovlivněn sledováním televize, ale je obtížné se dostat do hlavy každého jednotlivce a stanovit, co ho ponouklo. Není ale pochyb o tom, že tyto věci mají vliv," řekl Alšeich.

Incident podle všeho souvisí s více než rok trvající sérii násilných útoků Palestinců na Izraelce, kterých se pachatele většinou dopouštějí noži. Několikrát bylo už ale jako zbraň použito také vozidlo. Od října při podobných incidentech už přišlo o život přes 230 Palestinců a 40 Izraelců. 

Útok oslavovalo radikální palestinské hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy. Jeho mluvčí Fauzí Barhúm hovořil podle agentury Reuters o požehnaném hrdinském činu namířeném proti izraelské okupaci a zločinům Izraelců proti Palestincům.