Izrael povolal 40 tisíc vojáků. Na Pásmo Gazy spouští letecké útoky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Izraelská vláda schválila povolání 40 tisíc vojáků v záloze v souvislosti s přípravami na možnou pozemní operaci v Pásmu Gazy. Kabinet Benjamina Netanjahua o tom rozhodl na svém bezpečnostním zasedání. Armáda i nadále pokračuje v leteckých úderech na Pásmo Gazy.

Rezervisté se do akcí nezapojí hned, ale mají být připraveni v případě rozšíření operace, oznámila armáda. Ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamas, které Pásmo Gazy ovládá, mezitím pohrozilo, že raketami zaútočí i na Tel Aviv.

Izrael dnešními útoky reagoval na ostřelování jihu země raketami, které byly vypáleny právě z Pásma Gazy. „Cílem operace je zastavit teror, kterému Izraelci čelí každý den,“ řekl bez dalšího upřesnění mluvčí izraelské armády Peter Lerner.

Izraelská armáda se také připravuje na možnou pozemní akci. Vyzval ji k tomu dnes premiér Benjamin Netanjahu. „Je načase přestat jednat s Hamasem v rukavičkách,“ uvedl premiér. “(Pozemní akce) asi nenastane v dohledné době, ale dostali jsme povolení k mobilizaci záložníků,“ dodal mluvčí armády Lerner. Armáda už povolala do služby zhruba 1500 vojáků v záloze. Podle ministra obrany Moše Jaalona bude případná pozemní akce proti Hamasu dlouhodobějšího charakteru. „Připravujeme se na akci proti Hamasu, která nebude ukončena během několika málo dní,“ uvedl.

Boje v Pásmu GazyBoje v Pásmu Gazy | ctk

„Odpovíme ostřelováním vzdálenějších cílů,“ řekl v reakci na noční útoky zástupce Hamasu. Prozatím hnutí ostřeluje cíle v okruhu 40 kilometrů od Pásma Gazy.

85 raketových útoků

Izraelsko-palestinské vztahy se v poslední době vyostřily po únosu a vraždě tří izraelských mladíků a následném únosu a vraždě palestinského chlapce. K napětí se dnes vyjádřil také americký prezident Barack Obama. Vyzval obě strany konfliktu ke zdrženlivosti a k ukončení spirály násilí. „Mír je možný,“ uvedl v příspěvku pro list Haaretz. Eskalaci násilí dnes odsoudilo také francouzské ministerstvo zahraničí.

Raketové útoky palestinských radikálů v pondělí večer nabyly na intenzitě, během půl hodiny bylo vypáleno na Izrael více než 30 raket. Celkem jich během pondělí bylo více než 85.