Izrael slíbil propustit vězněné Palestince, další požadavky odmítá

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: profimedia.cz

Izrael vyhoví dlouhodobé palestinské žádosti na propuštění palestinských vězňů v zájmu obnovy mírových jednání. Řekl to dnes izraelský ministr mezinárodních vztahů a pro strategické záležitosti Juval Steinic. Počet Palestinců, kteří vyjdou z izraelských věznic, ani žádný termín tohoto kroku ale neupřesnil. Na žádné další požadavky Palestinců, které podle nich musejí být splněny před obnovou jednání, ale Izrael podle Steinice nepřistoupil.

Dohodu, která otevírá cestu k obnově izraelsko-palestinských rozhovorů, dnes jako „nezbytný strategický zájem“ Izraele uvítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. O případných podmínkách se ale nezmínil. Dohodu zprostředkoval americký ministr zahraničí John Kerry během své nynější, již šesté návštěvy tohoto regionu od svého únorového nástupu do úřadu.

Izrael podle Steinice neučinil žádné ústupky vůči Palestincům ani v jejich požadavku na vymezení hranic budoucího palestinského státu podle linií před válkou z roku 1967, ani v žádosti o úplné zastavení výstavby v izraelských osadách na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. „Není žádná šance, že bychom vstoupili do rozhovorů, které by začínaly definováním územních hranic nebo ústupků Izraele, ani zmrazením výstavby,“ řekl Steinic.

Nejmenovaný palestinský představitel citovaný agenturou Reuters ale uvedl, že palestinský prezident Mahmúd Abbás souhlasil s obnovením rozhovorů až poté, co ho Kerry dopisem ujistil, že základem pro jednání budou hranice z roku 1967. Dopis podle toho diplomatického zdroje také vyžaduje, aby se Palestinci i Izraelci zdrželi veškerých kroků, které by mohly mírové úsilí ohrozit.

Zmíněný palestinský činitel také řekl, že Izrael nebude vypisovat nová výběrová řízení pro výstavbu osad na západním břehu Jordánu, zatímco Palestinci upustí od všech diplomatických akcí proti Izraeli v mezinárodních organizacích. Americké ministerstvo zahraničí tyto údajné části dohody nekomentovalo.

Na svobodu vyjde stovka Palestinců

„Uskuteční se nějaké propuštění vězňů,“ prohlásil Steinic v izraelském rozhlase. „Nechci uvádět čísla, budou to ale významní vězni, kteří byli za mřížemi desítky let,“ řekl Steinic. Dodal jenom, že propouštění bude postupné, v několika fázích. Jak naznačil, někteří z těch, kdo mají být propuštěni, byli odsouzeni za násilné zločiny proti Izraelcům. „Nebude to snadné, ale uděláme to gesto,“ řekl.

Palestinci dlouho požadovali, aby Izrael osvobodil vězně zadržené před rokem 1993, kdy obě strany podepsaly dohodu o omezené palestinské autonomii a o vzájemném uznání, známou pod názvem Oslo I. Podle palestinské organizace, která se stará o zájmy vězňů a jejich rodin, je Palestinců z dob před dohodou Oslo I v izraelských věznicích kolem stovky.

„Při všech schůzkách prezidenta abú Mázina (Mahmúda Abbáse) s (americkým) ministrem (zahraničí Johnem) Kerrym a dalšími, byl palestinský požadavek na propuštění vězňů na prvním místě agendy,“ řekl Abbásův mluvčí Nabíl Abú Rudajná. „Osvobození vězňů je palestinskou prioritou, která musí předcházet jakékoliv dohodě.“

Kerry považuje navrát k jednání za hotovou věc

John Kerry v pátek na závěr nynější zprostředkovatelské mise na Blízkém východě oznámil, že Izrael a Palestina po takřka třech letech obnoví mírové rozhovory. Obě strany se prý totiž dohodly na jím zprostředkovaných základech pro budoucí vyjednávání.

To by podle agenturních zdrojů mělo začít už příští týden ve Washingtonu. Za palestinskou stranu se tam vydá hlavní vyjednávač Saíb Irikát, Izrael bude zastupovat ministryně spravedlnosti Cipi Livniová, která je pověřena vedením rozhovorů s Palestinci. Jejich schůzku bude možné podle nejmenovaného vysokého amerického představitele, kterého citoval Reuters, považovat za zahájení přímých rozhovorů.

Radek Palata: Kerry je zatím spíše turista