Izrael zachvátily největší protesty v historii, inspiraci berou v Egyptě

Protesty v Izraeli trvají od začátku týdne.

Protesty v Izraeli trvají od začátku týdne. Zdroj: CTK/AP

V Izraeli se o víkendu uskutečnily jedny z největších demonstrací v dějinách země. Lidé přišli vyjádřit nespojenost s výší nákladů na bydlení a základní zboží. Část demonstrantů se netajila tím, že ji inspirovalo revoluční hnutí v sousedním Egyptě.

Protesty začaly už před třemi týdny, stále se rozrůstají. K mládeži se nyní přidala střední třída. „Nepokoušíme se změnit nic víc ani nic méně než celý systém, který zvýhodňuje zájmy jedinců ke škodě zájmů kolektivu,“ prohlásil jeden z vůdců protestů Uri Metuki.

Poté, co se v sobotu jen v Tel Avivu shromáždilo nejméně dvě stě tisíc lidí, oznámil premiér Benjamin Netanjahu záměr vytvořit speciální tým pro řešení problémů, na které protestující upozorňují. Premiér se do něj snažil vlákat i odborníky mimo okruh vlády.

Skupina se má zaměřit například na omezování monopolů a byrokracie na trhu s realitami. Parlament už uplynulý týden v reakci na shromáždění schválil novelu stavebního zákona. Aktivisté ovšem tvrdí, že podpoří pouze stavbu luxusních bytů. Ekologové dodávají, že usnadní obcházení zákonů na ochranu životního prostředí.

V Tel Avivu vyšly do ulic statisíce lidí.V Tel Avivu vyšly do ulic statisíce lidí. | CTK/APV Tel Avivu vyšly do ulic statisíce lidí

Vláda mezitím ohlásila i další plány, kupříkladu úmysl omezit překážky pro dovoz některých potravin, aby se na izraelském trhu zvýšila konkurence.

Očekává se, že izraelská ekonomika letos vzroste přibližně o pět procent. Nezaměstnanost dosahuje zhruba šesti procent, před osmi lety přitom byla téměř dvojnásobná. Demonstranti si ale stěžují na to, že v zemi přetrvávají nebo se dokonce prohlubují sociální rozdíly.

Organizátoři už vyzvali Izraelce k účasti na masovém protestu 3. září, do kterého by se podle jejich představ mohl v padesáti městech zapojit milion lidí.