Izraelci žádali sociální spravedlnost

V Tel Avivu pochodovalo
ulicemi 300 tisíc
nespokojených lidí

V Tel Avivu pochodovalo ulicemi 300 tisíc nespokojených lidí Zdroj: reuters

Izraelské sociální nepokoje sílí, víkendových demonstrací se v zemi zúčastnilo až 450 tisíc lidí. Žádají snížení nákladů na bydlení a potraviny, dostupnou zdravotní péči a vzdělávání a tlačí premiéra Benjamina Netanjahua k celkovým ekonomickým reformám. Předseda vlády slibuje změny. Podotkl ale, že nebude schopen splnit všechny požadavky nespokojených Izraelců.

„Všichni nemajetní lidé v Izraeli, nehledě na to, zda jsou věřící nebo ne, staří nebo mladí, zjistili, že jsme se vzdali jednoho velmi důležitého bitevního pole v naší zemi, a tím je ekonomika. Pouze jsme se posedle zaměřovali na bezpečnostní problémy,“ řekl BBC Jonathan Levy, jeden z organizátorů protestů.

Izraelská centrální banka očekává, že ekonomika letos vzroste o 4,8 procenta. Nezaměstnanost v posledních letech klesala. Lidé si ale stěžují na to, že v zemi panují velké sociální rozdíly a podstatné části populace prosperita nic nepřináší. Demonstrace začaly v červenci, tuto sobotu se do nich zapojil dosud největší počet lidí. Ve středisku dění, Tel Avivu, pochodovalo ulicemi na 300 tisíc lidí. Další velké davy lidí se shromáždily v Jeruzalémě a Haifě.

Parlament už dříve schválil novelu stavebního zákona a Netanjahu jmenoval panel expertů, kteří mají najít východisko ze současné situace a navrhnout reformy. Protestující chtějí nyní vyčkat na závěry odborníků. Někteří se však obávají, že vytvoření komise je jen vládní taktika, jak získat čas. „Protesty musí pokračovat, nebo prohrajeme,“ citoval Haarec názor jednoho z účastníků demonstrací. Premiér včera uvedl, že doporučení orgánu budou zveřejněna do dvou týdnů. Dodal, že má v úmyslu po jejich publikaci rychle jednat. Upozornil, že bude hledat rovnováhu mezi sociální ohleduplností a fiskální zodpovědností.

Ankara chystá žalobu kvůli Gaze

Turecko v sobotu uvedlo, že země chce Izrael žalovat u Mezinárodního soudního dvora kvůli blokádě Gazy. Den předtím navíc vypovědělo izraelského velvyslance z Ankary kvůli tomu, že se Izrael nechce omluvit za loňský zásah proti flotile s humanitární pomocí pro Gazu. Premiér Benjamin Netanjahu včera řekl, že k omluvě nevidí důvod. Doufá však prý ve zlepšení vztahů s Ankarou.