Izraelské údery v Gaze mají téměř 28 tisíc obětí, zraněných je přes 58 tisíc

Kouř stoupající nad budovami během izraelského úderu v Gaze, uprostřed pokračujících bojů mezi Izraelem a militantní skupinou Hamás

Kouř stoupající nad budovami během izraelského úderu v Gaze, uprostřed pokračujících bojů mezi Izraelem a militantní skupinou Hamás Zdroj: Profimedia

Izraelské údery v palestinském Pásmu Gazy si od října vyžádaly 22 722 obětí, za poslední den zemřelo 122 Palestinců. Zranění utrpělo více než 58 tisíc lidí, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví v Gaze spravované hnutím Hamás.

Údaje palestinských úřadů nerozlišují mezi zabitými civilisty a bojovníky Hamásu. Izraelská armáda uvádí, že od začátku války s Hamásem zabila na 8500 jeho příslušníků.

V dnešním hlášení izraelské ozbrojené síly informovaly, že zabily členy Hamásu při operaci ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy a zničily tam několik šachet vedoucích do podzemních tunelů. Armáda také objevila v pytlích s označením Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA taktické vesty, které podle ní ozbrojenci z Hamásu používali, napsal list Haarec.

Izrael zahájil válku proti hnutí Hamás poté, co tato skupina 7. října zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 lidí a asi 240 osob unesla do Pásma Gazy. Přes stovku jich skupina propustila koncem listopadu během dosud jediného krátkodobého příměří, a to výměnou za palestinské vězně zadržované v Izraeli. Hamás v Pásmu Gazy vládne od roku 2007.