Jak krotí Argentina obří inflaci? Nařídila zmrazit ceny v supermarketech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Podle některých odhadů až 30procentní inflace trápí jihoamerickou Argentinu. Tamní vláda proto přistoupila k ráznému kroku – nařídila největším supermarketům zmrazit na dva měsíce ceny zboží. Kvůli inflaci je Buenos Aires také v ostrém sporu s Mezinárodním měnovým fondem. Ten na konci minulého týdne oficiálně konstatoval, že o ni Argentina nezveřejňuje přesné údaje.

Zmrazení cen platí pro každé zboží v sítích supermarketů Walmart, Carrefour, Coto, Jumbo, Disco a dalších. Toto seskupení, které se na argentinském maloobchodním trhu podílí asi 70 procenty, se na tom dohodli s ministerstvem obchodu, sdělila státní tisková agentura Telam.

Nevládní ekonomové odhadují roční inflaci v Argentině na 30 procent, zatímco vládní statistiky tvrdí, že inflace je jen desetiprocentní. Vláda přitom říká, že chce v jednáních s odbory udržet růst mezd do 20 procent, což naznačuje, že oficiální údaje nebere vážně ani ona sama.

Argentině hrozí od MMF přísné sankce

MMF na konci minulého týdne oficiálně konstatoval, že Argentina zveřejňuje nepřesné údaje o inflaci, a porušuje tak své členské závazky. V listopadu chce výkonná rada MMF zhodnotit, zda Argentina tento problém napravila. Bez nápravy chce fond přistoupit k sankcím včetně zbavení Argentiny hlasovacího práva a přístupu k úvěrům.

Reuters připomněla, že jedinou zemí, která byla nucena odejít z MMF, bylo v roce 1954 komunistické Československo. MMF také potrestal země jako Somálsko a Zimbabwe, ale většinou kvůli tomu, že nebyly s to splácet své půjčky.

Statistickou práci dělají vládní úředníci

Argentinský index spotřebitelských cen podle analytiků ztratil věrohodnost v roce 2007. Tehdy Nestor Kirchner, manžel a předchůdce nynější prezidentky Cristiny Fernándezové, nahradil profesionální statistiky úředníky jmenovanými politiky a zavedl novou metodologii. Ta přestala odrážet skutečnou inflaci vyvolávanou zvyšováním množství peněz v oběhu.

Vláda zatím nepřijala doporučení na zlepšení metodologie, která vypracovali odborníci MMF a argentinští ekonomové. Ministr hospodářství Hernán Lorenzino však o víkendu v reakci na kritiku MMF řekl, že vláda začne od čtvrtého čtvrtletí tohoto roku používat nový inflační index.