Jak vypadají londýnské olympijské areály? Podívejte se

Olympijský areál

Olympijský areál Zdroj: profimedia.cz

Plavecké centrum
Velodrom
North Greenwich Arena - gymnastika
Olympijský areál
Olympijský areál
12
Fotogalerie
Letošní olympijské hry v Londýně odstartují 27. července. Některá sportoviště už jsou hotová a dokonce otestovaná, u jiných finišují dokončovací práce. Ale už teď je jasné, že bude na co se koukat. Mnohé z areálů jsou totiž velmi unikátně architektonicky řešené. Posuďte sami.

Olympijský park vyrostl ve východním Londýně v bývalých průmyslových oblastech. Bude tu mimo jiné vesnice pro sportovce, hlavní stadion, velodrom nebo plavecké centrum. To navrhla slavná architektka Zahou Hadidová - připomíná vlnu a je vyroben ze dřeva a plastu.

Plavecké centrumPlavecké centrum | profimedia.cz

Jedna z olympijských staveb – velodrom, už dokonce získal cenu Královského institutu britských architektů. Má kapacitu 6 tisíc diváků a přezdívá se mu kvůli prohnutému tvaru střechy Pringle - v narážce na populární značku bramborových lupínků.

VelodromVelodrom | profimedia.cz

List The Guardian ale předpovídá, že ocenění neminou v budoucnu i další stavby v olympijském areálu ve Stratfordu na východě Londýna. Třeba hlavní stadion pro 80 tisíc diváků je už teď podle deníku vyzdvihován za svou jednoduchost.

Na areály olympijského Londýna se podívejte ve fotogalerii: