Janukovyč chce být vyslechnut ukrajinskou prokuraturou v Rusku

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: ctk

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který se po loňském prozápadním převratu uchýlil do Ruska, se z obavy o svůj život odmítá na Ukrajině osobně zúčastnit výslechu. Podle agentury TASS to Janukovyč uvedl v prohlášení, ve kterém navrhl výpověď pomocí videokonference či cestu ukrajinských vyšetřovatelů do Ruska.

Janukovyčovo nynější prohlášení je reakcí na žádost ukrajinské prokuratury, která ho před týdnem v tisku vyzvala, aby se výslechu v souvislosti se svým připravovaným procesem podrobil.

„Janukovyč tam na výslech kvůli ohrožení svého života a zdraví nepojede. Můj klient podal notářsky ověřené prohlášení, ve kterém žádá začít s vyšetřováním. Chtěl by být vyslechnut v rámci videokonference, případně chce, aby byl vyslán vyšetřovatel do místa jeho nynějšího bydliště,“ uvedl právní zástupce někdejšího prezidenta Vitalij Serďuk. Janukovyč v prohlášení uvedl, že je trvale přítomen v Rostově na Donu, kde je ochoten podat svědectví. Nechce však vypovídat veřejně, neboť se obává o svou bezpečnost.

Kyjevský soud v současné době připravuje soudní proces s Janukovyčem a několika dalšími představiteli svrženého proruského režimu. Souzeni budou v nepřítomnosti, neboť žijí v ruském exilu. Bývalého prezidenta a jeho funkcionáře prokuratura obviňuje z řady trestných činů, mimo jiné ze střelby do demonstrantů či rozkrádání státního majetku. Tato obvinění Janukovyč odmítá.