Japonci jednají o převzetí amerického provozovatele coworkingových center, jde o stovky miliard

SoftBank

SoftBank Zdroj: Profimedia

SoftBank
Coworkingové kanceláře společnosti WeWork.
Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Amsterdamu.
Michail Konoplev, výkonný ředitel coworkingové sítě WeWork pro střední a východní Evropu.
5
Fotogalerie

Japonská investiční skupina SoftBank jedná o převzetí většinového podílu v americké společnosti WeWork, která poskytuje malým firmám sdílené fyzické i virtuální pracovní prostory. Investice, kterou by zřejmě poskytl její fond Vision Fund, má činit 15 až 20 miliard dolarů (336,6 až 448,8 miliardy korun).

S odvoláním na informované zdroje to uvedl list The Wall Street Journal. Vision Fund nyní ve společnosti WeWork vlastní téměř 20procentní podíl. Loni v létě do ní vložil 4,4 miliardy dolarů.

Akcie SoftBank na tokijské burze v reakci oslabily o 5,4 procenta a zaznamenaly největší denní propad za dva roky. Trh se obává, že vyhlídky osm let staré firmy WeWork jsou až příliš těsně spjaty s pohybem na realitním trhu, a situaci nepomáhá ani oslabení technologického sektoru v poslední době. Pokud se transakce uskuteční, bude jednou z největších a nejdůležitějších do start-upu.

WeWork zajišťuje sdílené prostory zejména pro start-upy, tedy začínající firmy a projekty. Z jedné kanceláře na Manhattanu se za osm let rozrostla do velké firmy, která je největším poskytovatelem sdílených kanceláří na světě. Své centrum se nyní chystá otevřít i v České republice.