Toyota a SoftBank vytvoří podnik na rozvoj dopravních služeb

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Největší japonská automobilka Toyota vytvoří s technologickým gigantem SoftBank Group společný podnik pro vývoj nových dopravních služeb. Nová firma se bude jmenovat MONET a bude pracovat na vývoji služeb jako jsou automobilové služby na vyžádání, dodávky potravin, kyvadlové spoje do nemocnice s lékařskými prohlídkami přímo ve voze. Informovaly o tom obě firmy.

Nový podnik by měl zahájit činnost do konce března příštího roku. Jeho počáteční kapitál bude dvě miliardy jenů (392,2 milionu korun) a Softbank bude v podniku vlastnit podíl 50,25 procenta. Zbytek bude patřit Toyotě.

Automobilky po celém světě soutěží v rozvoji služeb a technologií dopravy nové generace, jako jsou například samořízená auta. Roste tak počet společných podniků, který firmám umožňuje sdílet náklady na vývoj a zajistit si slibné technologie, uvedla agentura Reuters.

Oznámení přichází den poté, že automobilka Honda Motor uvedla, že investuje 2,75 miliardy dolarů (61,7 miliardy korun) do GM Cruise, divize autonomních aut americké automobilky General Motors, jejímž investorem je také SoftBank. Honda rovněž získá ve firmě podíl 5,7 procenta.

Toyota a SoftBank nemají v současnosti žádné velké partnerství v oblasti technologií mobility, i když obě vyvíjejí technologie pro samořízené vozy, sdílení aut a další služby. Obě investovaly do firem Uber Technologies, Gram a Didi Chuxing.

Toyota vidí budoucnost dopravních služeb v konvojích kyvadlových samořízených víceúčelových vozů velikosti autobusu, které se budou používat například jako mobilní restaurace a hotely. Na začátku roku uvedla, že vyvíjí službu nazvanou e-Palette, která vychází z tohoto konceptu. Jejími partnery v projektu se staly Amazon, Didi, Uber a Pizza Hut. Toyota uvedla, že plánuje použít své vozy e-Palette pro přepravu atletů a hostů během olympijských her v Tokiu, které se mají konat v roce 2020.

Softbank má vlastní divizi autonomních vozidel SB Drive. Ta vyvíjí technologii samořízení pro autobusy.