Japonská ekonomika se vzpamatuje do konce roku

ilustrační foto

ilustrační foto

Japonská státní banka Bank of Japan (BOJ) dnes ve své čtvrtletní zprávě zvýšila hodnocení domácího hospodářství, a to v sedmi z devíti regionů. Oživení vykazuje i severovýchod země, nejsilněji zasažený březnovým zemětřesením a vlnou tsunami.

Zbylé dvě oblasti nepotkalo zhoršené hodnocení, pouze stagnace vývoje. „Tempo ozdravení ale bylo napříč regiony rozdílné kvůli pokračujícímu tlaku na sestup, který způsobila pokračující katastrofa,“ uvádí zpráva BOJ. Banka ale přesto čeká, že Japonsko se z následků přírodní katastrofy vzpamatuje do konce letošního roku.

Firmám se totiž daří obnovit výrobu rychle, než se původně předpokládalo. Společnosti očekávají, že podnikatelská nálada se v příštích měsících dále vylepší a chtějí také více investovat. Většina jejich peněz sice půjde do obnovy zničených provozů, přesto se ale již objevují první signály, že firmy znovu plánují vkládat finance také do rozvoje. Výroba v továrnách se v květnu zvýšila o 60 procent.

Zvedá se i soukromá poptávka, důvodem je zlepšení spotřebitelské nálady. Novým trendem je stoupající zájem zákazníků o úsporné spotřebiče, podle BOJ pravděpodobně vyvolaný aktuálním nedostatkem elektřiny v Japonsku.

Prodeje aut ale stále pokračují v sestupu. Japonská centrální banka se bude pravděpodobně nadále držet své současné uvolněné měnové politiky. Agentura Reuters ale odvoláním na informované zdroje napsala, že státní banka se příští týden chystá zhoršit odhad ekonomického vývoje na letošní fiskální rok, začínající v dubnu.

Měnovou politiku banky by to ale ovlivnit nemělo, instituce tím podle zdrojů pouze reaguje na propad hrubého domácího produktu od ledna do března.