Japonská vláda schválila stimulační balík za stovky miliard

Japonský premiér Šinzó Abe

Japonský premiér Šinzó Abe Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: President of the European Council via Flickr

Pravicová vláda japonského premiéra Šinzóa Abeho schválila program podpůrných opatření v objemu 24 miliard eur (667 miliard korun). Chce jím podpořit poptávku, pomoci malým firmám a zaostávajícím regionům. Analytici ale pochybují, do jaké míry dokáže program oživit hospodářský růst Japonska, jehož ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o skoro dvě procenta.

Balíček byl představen dva týdny poté, co přesvědčivé vítězství Abeho vládnoucí koalice v předčasných volbách dalo premiérovi nový mandát k tomu, aby mohl pokračovat ve své politice hospodářských reforem. Vláda očekává, že nový podpůrný plán zvýší hrubý domácí produkt třetí největší světové ekonomiky o 0,7 procenta.

Vzhledem ke stavu veřejných financí Japonska, jehož dluh přesahuje velikost hrubého domácího produktu více než dvojnásobně, se Tokio se chce vyhnout dalšímu zadlužení. Stimulační balíček hodlá kabinet financovat z přebývajících peněz z minulých rozpočtů a z příjmů na daních, jež díky hospodářskému oživení předčily rozpočtové prognózy.

Nový program má sloužit k podpoře regionálních ekonomik, k financování malých firem či k opatřením pro domácnosti s nízkými příjmy, které by tak měly získat subvence na nákup pohonných hmot. Na tyto výdaje se v balíku počítá s 1,8 bilionem jenů (339 miliard korun). Dalších 1,7 bilionu jenů (320 miliard korun) má jít na obnovu oblastí zasažených přírodními katastrofami a na předcházení pohromám. Kromě toho bude Tokio chtít podpořit trh s bydlením snížením hypotečních sazeb, které nabízí specializovaná vládní agentura.

Podle ekonoma Masakiho Kuwahary ze společnosti Nomura Securities se balík přímo zaměřuje na domácnosti a regiony, které dosavadní Abeho reformy opomíjely. Abeho koalici to může pomoci v dubnových místních volbách. Abeho blok je podle Reuters musí vyhrát, aby upevnil svou moc.