Japonsko a Čína obejdou americký dolar

jüan

jüan Zdroj: profimedia.cz

Tokijská vláda oznámila, že vůbec poprvé v historii spustí přímé obchodování svého jenu s čínským jüanem. Vyhnout se tak má použití amerického dolaru jako mezičlánku. Tento krok má posílit obchod mezi největšími asijskými ekonomikami.

Japonský ministr financí Jun Azumi uvedl, že dohoda mezi Čínou a Japonskem, druhou a třetí největší ekonomikou světa, o přímém obchodování japonské a čínské měny odsune stranou současný systém, kde je kurz jenu vůči jüanu stanovován na základě jejich kurzu vůči americkému dolaru.

Přímé obchodování jenu s jüanem, které se spustí tento pátek, má posílit obchod a investice mezi oběma odvěkými asijskými rivaly. Podle japonských médií jde také o bezprecedentní krok Pekingu, který dosud žádné jiné měně než americkému dolaru nedovolil přímé obchodování na měnovém páru s jüanem.

„Od 1. června bude směnný kurz měnového páru jen-jüan neustále uvedený na obou trzích,“ uvedl Azumi na tiskové konferenci. „Nevyužíváním amerického dolaru jako prostředníka finančních operací můžeme snížit transakční náklady a omezit vypořádací rizika ve finančních institucích a také učinit měny obou našich zemí užitečnějšími,“ dodal Azumi.

Čína v roce 2010 předběhla Japonsko a stala se druhou největší ekonomikou světa. Prvenství nadále drží Spojené státy.

Navzdory diplomatickým roztržkám Čína a Japonsko utahují své obchodní vazby. Čína je pro Japonsko největší obchodní partner, 60 procent jejich společného obchodu je denominováno v amerických dolarech. To by se s novým přímým obchodním systémem pro jen a jüan mělo změnit.