Japonsko chce v Africe investovat až třicet miliard dolarů

Šinzó Abé

Šinzó Abé Zdroj: reuters

Japonské a africké firmy v Nairobi podepsaly 73 obchodních smluv, které mají pomoci rozvoji zpracovatelského průmyslu v desítkách afrických zemí a umožnit jim, aby získávaly peníze i vývozem výrobků, nikoliv jen svého přírodního bohatství. Smlouvy byly podepsány v rámci šesté Tokijské mezinárodní konference pro rozvoj Afriky (TICAD).

Dohody mezi africkými a japonskými společnostmi se týkají například energetiky, potravinářství, infrastruktury, zdravotnictví, financí, ale i bezpečnosti.

Konference, kterou společně organizují OSN, Světová banka, Africká unie a Japonsko, má Africe pomoci zajistit si japonský kapitál. Pro Tokio je to zase příležitost, jak se v Africe vyrovnat velkým investorům, především těm z Číny.

V sobotu se japonské firmy zavázaly, že v Africe v příštích třech letech investují 30 miliard dolarů (724 miliard korun), z toho deset miliard dolarů má jít do stavby silnic a další dopravní infrastruktury. Obchodní výměna mezi Japonskem a zeměmi Afriky loni dosáhla 24 miliard dolarů (téměř 580 miliard korun), což je daleko za čínsko-africkou obchodní výměnou ve výši 179 miliard dolarů (4,3 bilionu korun).