Japonsko koupilo největší válečnou loď od druhé světové války

loď třídy Izumo

loď třídy Izumo Zdroj: Dragoner JP, wikimedia, CC BY-SA 3.0

Japonsko koupilo největší válečnou loď od druhé světové války. Stalo se tak v době neustále eskalujícího závodu ve zbrojení ve východní Asii, napsal list The Times.

Loď Izumo je 248 metrů dlouhá a svou velikostí se vyrovná válečným plavidlům, jaká Japonsko mělo v době druhé světové války. Navzdory její velikosti trvá vláda na tom, že jde pouze o „torpédoborec přepravující vrtulníky“, a tudíž neporušuje pacifistickou ústavu země. Ta zakazuje, aby Japonsko disponovalo letadlovými loděmi, protože ty přesahují požadavek „obrany“ a mohou sloužit k útoku na jiné země.

Izumo pojme 470člennou posádku, dalších 450 vojáků nebo cestujících a devět vrtulníků. Přistávat na ní mohou i letouny V-22 Osprey, které spojují schopnosti vrtulníku a letadla; tyto vrtulníky Japonsko plánuje v budoucnu pořídit.

Modernizace sil

Koupě lodi Izumo je součástí rozšíření a modernizace „sebeobranných sil“, jak je známá japonská armáda. Na modernizaci japonská vláda vyčlenila částku téměř pět bilionů jenů (asi 708 miliard korun); letošní vojenský rozpočet je nejvyšší v historii země. Japonsko plánuje koupit například bezpilotní letouny či stíhačky.

Navzdory navýšení vojenského rozpočtu jsou japonské výdaje na armádu stále velmi malé v porovnání s Čínou, která v posledních letech vojenský rozpočet každý rok navyšuje o více než deset procent. Vztahy mezi Japonskem a Čínou jsou přitom nejvypjatější od druhé světové války kvůli územním sporům.

Čínský tisk nyní neopomněl připomenout, že loď jménem Izumo se podílela na japonské invazi do Číny v roce 1937; v roce 1945 ji potopili američtí vojáci.