Japonsku klesl rating. Agentura S&P nevěří, že nastartuje ekonomiku

Japonské nastartování ekonomiky se nekoná

Japonské nastartování ekonomiky se nekoná Zdroj: ctk

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) snížila Japonsku úvěrovou známku o jeden stupeň na A+. Úvěrovou důvěryhodnost této vysoce zadlužené země podkopává slábnoucí ekonomika a neschopnost vlády ji oživit, uvedla agentura.

S&P snížila rating Japonska poprvé od ledna 2011 a uvedla jej na stejnou úroveň, na které třetí největší ekonomiku světa hodnotí další velké agentury Fitch a Moody's Investors Service. Ty rating Japonska snížily v minulých měsících. Nový rating je čtyři stupně pod nejvyšším hodnocením AAA.

„Snížila se pravděpodobnost, že by oživení japonské ekonomiky bylo dostatečně silné na to, aby obnovilo hospodářskou podporu úvěrové pozici země tak, aby to odpovídalo našemu předešlému hodnocení,“ uvedla S&P. Ekonomická strategie japonského premiéra Šinzóa Abeho navzdory počátečním příslibům nebude podle S&P toto zhoršování v příštích letech schopna zastavit.

Japonská ekonomika ve druhém kalendářním čtvrtletí klesla a v tomto čtvrtletí se čeká jen mírné zotavení. Domácí spotřeba zůstává slabá a vyhlídky japonského exportu podkopává útlum v Číně.

Japonsko je nejzadluženější vyspělá země světa a jeho dluh je více než dvojnásobný ve srovnání s velikostí ekonomiky. Abeho vláda chce do roku 2020 dosáhnout přebytku primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu, a poté snižovat poměr dluhu k HDP.