Japonský ministr rezignoval kvůli výroku o Fukušimě

nový japonský premiér Jošihiko Noda

nový japonský premiér Jošihiko Noda Zdroj: reuters

Týden po uvedení do úřadu dnes rezignoval nový japonský ministr obchodu a ekonomiky Jošio Hačiró. Důvodem byly necitlivé výroky na adresu lidí evakuovaných z okolí havarované jaderné elektrárny ve Fukušimě. Hačiró vyklizenou oblast označil za "město smrti".

„Omlouvám se všemu japonskému lidu a zvlášť obyvatelům fukušimské prefektury,“ uvedl ministr v prohlášení. O svém rozhodnutí odstoupit v pátek večer informoval premiéra Jošihika Nodu, který rezignaci přijal.

Noda jmenoval novou japonskou vládu minulý týden v pátek a třiašedesátiletý Hačiró měl být jejím klíčovým členem. Nový kabinet měl aktivně bojovat s následky ekonomického propadu, ale měl hlavně napravit pošramocenou pověst japonské exekutivy obviňované z nepříliš zdařilého zvládání následků březnového zemětřesení. Výrok ministra Hačiróa je podle japonských médií to poslední, co premiér Noda potřeboval.

Hačiró se ve čtvrtek spolu s dalšími ministry nové vlády zúčastnil cesty do oblastí postižených zemětřesením a následnou vlnou cunami, která zničila jadernou elektrárnu ve Fukušimě a způsobila únik radioaktivity. Na 80 tisíc lidí muselo opustit svá obydlí a mnozí z nich se nebudou moci po léta vrátit domů.

Hačiró při obhlídce zamořených míst označil okolí elektrárny za „město smrti“. Později se snažil vysvětlit, že chtěl podtrhnout závažnost zamoření a zvýraznit potřebu revitalizace postižených míst. Odpor proti jeho výroku byl ale takový, že se rozhodl odstoupit.