Japonský premiér Abe si uvolnil ruce k protlačení reforem

Šinzó Abe

Šinzó Abe Zdroj: profimedia.cz

Japonský premiér Šinzó Abe po vítězství své strany v horní komoře parlamentu slíbil, že bude pokračovat v hospodářských reformách. Reagoval tak na obavy analytiků, že legislativní převahy využije k militarizaci císařství a ekonomické problémy pošle k ledu.

„Pokud upustíme od reforem a navrátíme se ke staré Liberálně-demokratické straně (LDP), ztratíme důvěru lidí,“ podotkl ministerský předseda. Japonská vláda má po šesti letech většinu v obou částech parlamentu. To by mohlo přibrzdit dosavadní frekvenci výměn na premiérském postu. Experti proto spekulují o tom, nakolik Abe této výhody dokáže využít.
Podle některých názorů má teď volné ruce k protlačení nepopulárních kroků, které před hlasováním nechtěl upřesnit. Jde o takzvaný třetí šíp jeho ekonomické politiky, jenž má přinést větší konkurenceschopnost.

Čeká se mimo jiné na Abeho rozhodnutí ohledně reformy trhu práce, snížení korporátních daní nebo větší pružnosti ve využívání půdy. Kontroverzním tématem je i uvolnění imigrace ve snaze vypořádat se se stárnutím populace nebo znovu spuštění jaderných reaktorů. Některé strukturální změny mohou mít řadu odpůrců i uvnitř partaje.

Část politologů přesto nevěří, že Abe odolá pokušení a nebude usilovat o revizi poválečné pacifistické ústavy a posílení obrany. To by měl však složité, protože LDP a jejím spojencům zřejmě bude chybět potřebná dvoutřetinová většina.
Plán by navíc musel projít referendem. Premiér přitom dobře ví, že za jeho úspěchem z velké míry stojí neschopnost opozice a z ní plynoucí nízká volební účast. Podle průzkumů jsou lidé více zvědaví na hospodářské kroky vlády než na ústavní změny. Abe podotkl, že debatu o tématu neuspěchá.

Volby byly další velkou prohrou Demokratické strany. Mnoho odpůrců premiéra raději podpořilo komunisty, kteří dosáhli nejlepšího skóre za patnáct let.