Jaroš mobilizuje Pravý sektor, Kyjev odpovídá čistkou

Jen asi stovka lidí přišla dnes do centra Kyjeva na "všelidovou demonstraci", kterou svolala extrémně pravicová ukrajinská organizace Pravý sektor. Akce měla být předehrou celostátního sjezdu, který na příští týden do metropole svolal šéf Pravého sektoru, poslanec parlamentu Dmytro Jaroš. Jeho strana je nespokojena s postupem ukrajinských úřadů proti extremistům na západě země.

Jaroš se snaží zmobilizovat své stoupence po přestřelce v Mukačevě, při níž před týdnem zahynuli tři lidé. Podle policejních vyšetřovatelů si při incidentu vyrovnávali ozbrojenci Pravého sektoru účty s konkurenčním gangem pašeráků cigaret. Proti střelcům zasáhla policie, posledních několik útočníků se ale stále skrývá v karpatských horách.

Kyjev se mezitím pustil do razantní personální čistky, které minulý týden padl za oběť nejen gubernátor Zakarpatské oblasti, ale i šéfové všech sedmi okresních úřadů a oblastní policejní velitel. Prezident Petro Porošenko zároveň prohlásil, že veškeré nezákonné ozbrojené formace vytvořené politickými stranami je nezbytně nutné odzbrojit. Podle ukrajinských médií měl na mysli především Pravý sektor.

Ultranacionalistická organizace se výrazně angažovala během loňského převratu v Kyjevě i při obraně východní Ukrajiny před útoky proruských separatistů. V některých sociálních skupinách podle politologů získala značný respekt, což kyjevským úřadům jejich plány komplikuje. Oporu má prý Pravý sektor zejména mezi mladými Ukrajinci nespokojenými se svým postavením ve společnosti.

V loňských říjnových parlamentních volbách ale Pravý sektor neuspěl, strana s 2,3 procenta hlasů zůstala za pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do sněmovny. V polovině volebních obvodů se ale hlasovalo většinovým systémem a v jednom z nich v Dněpropetrovské oblasti Jaroš s převahou zvítězil. Stal se tak jediným zástupcem své strany v jednokomorovém ukrajinském parlamentu.

Oslabení Pravého sektoru

Oslabit vliv Pravého sektoru v nejzápadnějším koutu Ukrajiny chce Kyjev zejména likvidací šedé zóny a oslabením kriminálního podsvětí, na které je údajně organizace navázána. V Zakarpatské oblasti vznikla v minulých dnech zcela nová policejní struktura, v níž podle ministra vnitra Arsena Avakova „není místo pro staré kádry“.

„S bandity, pašeráky, vyděrači a jejich komplici z řad státních úředníků bude naloženo způsobem, proti němuž není odvolání. Celá struktura státní správy (v Zakarpatské oblasti) bude nová,“ řekl dnes Avakov agentuře Unian.