Jděte příkladem a zhubněte, káže šéf britské NHS tamním lékařům

Obezita, ilustrační foto

Obezita, ilustrační foto

Šéf britské národní zdravotní služby (National Health Service, NHS) Simon Stevens nedávno přišel za svými podřízenými s netradičním nařízením: Jste obézní? Zhubněte a buďte vzorným příkladem pro své pacienty. Stevens tak reagoval na statistiku, podle níž má přes 700 tisíc tamních doktorů nadváhu nebo rovnou svými proporcemi spadají do kategorie obézních jedinců.

Podle médií v Británii probíhá doslova epidemie obezity, která si ročně na léčebných nákladech vyžádá více než třetinu ze 110miliardového rozpočtu NHS. „Je těžké pacientům vysvětlovat, jak důležité je zhubnout, když to nedokážeme udělat také,“ citoval Stevense britský list The Telegraph. Reakce zaměstnanců list zatím neuvádí.

Z aktuálních statistik nicméně prý vyplývá, že dvě třetiny Britů trpí nadváhou, přičemž čtvrtina rovnou obezitou. To způsobuje jejich vyšší expozici vůči dalším zdravotním problémům jako cukrovka druhého typu, nemoci oběhové soustavy, mrtvice či vybrané typy rakoviny. Obezita rovněž zvyšuje šanci výskytu depresí a stařecké demence.

Simon StevensSimon Stevens | Geoff Pugh/TelegraphŠéf britské národní zdravotní služby (National Health Service, NHS) Simon Stevens

V rámci rozsáhlých osvětových kampaní proti obezitě již tamní lékaři rozdávají pedometry, které mají pacienty upozornit na to, jak málo se pohybují. „Jsme neuvěřitelně sedaví, už se nehýbeme jako dřív,“ řekl pro Telegraph doktor Charles Alessi s tím, že zmíněné pedometry mnohdy mají lepší efekt na léčbu pacienta, než nějaká předepsaná pilulka na hubnutí.

Obezita ničí dětem život

Le-Monde: U malých amerických dětí ustupuje obezita

Astma a obezita