Jeden z pařížských teroristů by mohl být ve Španělsku

Kontroly na francouzské hranici

Kontroly na francouzské hranici Zdroj: ctk/AP

Francouzské úřady rozeslaly bezpečnostním složkám po celé Evropě žádost o pomoc při pátrání po voze značky Citroën Xsara, v němž by mohl prchat hledaný terorista Salah Abdeslam. S odvoláním na španělské úřady, které oběžník zveřejnily, o tom informoval server listu Le Parisien. Španělsko prý už o možném vstupu Abdeslama na své území Paříž informovalo.

Salaha Abdeslama hledá policie po celé Evropě od soboty. Údajně se přímo zapojil do pátečních atentátů ve Francii. podle dosavadních informací přinejmenším dopravil část útočníků do Paříže. Mezi sebevražednými atentátníky, kteří se odpálili nedaleko koncertního sálu Bataclan byl i jeho bratr Brahim. Salah si rovněž pronajal dva hotelové pokoje na pařížském předměstí Alfortville, kde atentátníci údajně nocovali.

Podle francouzského serveru ledauphine.com španělská policie své francouzské kolegy už informovala, že auto odpovídající popisu překročilo společné hranice v úterý 17. listopadu kolem deváté hodiny středoevropského času na hraničním přechodu mezi jihofrancouzským Perpignanem a katalánskou Gironou. Zda v něm byl i hledaný Abdeslam, zatím není jasné.

Abdeslamova fotografie

údajný komplic teroristů, bruselský rodák Salah Abdeslamúdajný komplic teroristů, bruselský rodák Salah Abdeslam | ctk/AP