Jediný obviněný v kauze jaroslavlské katastrofy se necítí vinen

Trosky letounu v řece Volze

Trosky letounu v řece Volze Zdroj: CTK/ITAR-TASS

Jediný obviněný v kauze tragické letecké katastrofy v ruské Jaroslavli, kde v září 2011 zahynulo čtyřiačtyřicet hokejistů včetně trojice Čechů, se necítí být vinen. Vadim Timofejev, místoředitel společnosti Jak-servis, které letoun Jak-42 patřil, dnes před soudem v Jaroslavli prohlásil, že žaloba žádné hodnověrné důkazy o jeho vině nepředložila.

Při leteckém neštěstí zahynuli v září roku 2011 hokejisté a funkcionáři klubu Lokomotiv Jaroslavl včetně českých hráčů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a Slováka Pavla Demitry. Podle expertní zprávy piloti stroje způsobili katastrofu tím, že bezděčně brzdili, letoun nedosáhl potřebné rychlosti a havaroval.

Timofejev byl v letecké firmě zodpovědný za přípravu pilotů, kteří podle žaloby na provoz strojů Jak-42 nebyli dostatečně přeškoleni. Obžalovanému hrozí sedm let vězení. Předpokládá se, že přelíčení, které začalo loni v prosinci, může trvat až rok.

"Hledejte skutečného viníka"

„Pokládal jsem se vždy za nevinného. Domníval jsem se, že soud předloží hodnověrné důkazy, ani jeden jsem ale zatím neviděl,“ citovala z dnešního Timofejeva prohlášení agentura Interfax. Obžalovaný vyzval soud, aby se pokusil nalézt skutečného viníka.

Pochybnosti o řádném vyšetření tragického neštěstí mají podle Interfaxu i mnozí pozůstalí po ruských hokejistech. Matka jedné z obětí dnes před soudem řekla, že příčina havárie objasněna nebyla. „Pozůstalí trvají na potrestání skutečných viníků,“ konstatovala.