Jednejte se separatisty, vyzvala Savčenková Kyjev

Nadija Savčenková

Nadija Savčenková Zdroj: ctk

Kyjev by měl zahájit přímý dialog s donbaskými povstalci. V rozhovoru pro ukrajinský rozhlas to prohlásila poslankyně Nadija Savčenková, která se nedávno vrátila na Ukrajinu po dvouletém ruském věznění. Ukrajinské vedení přímé jednání se vzbouřenci odmítá a označuje je za teroristy. Mírová jednání v Minsku zprostředkuje Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Sankce, které Evropská unie, USA a řada dalších států včetně Ukrajiny vyhlásily vůči Rusku, by podle Savčenkové měly zůstat v platnosti. „Rusko totiž ještě nepochopilo, že musí (z anektovaného Krymu) odejít,“ řekla poslankyně a bývalá letkyně ukrajinské armády rozhlasové stanici Era.

Kyjev by měl zároveň jednat přímo se zástupci „lidových republik“ mimo rámec minských rozhovorů, řekla Savčenková. „Je třeba navázat přímý kontakt bez třetí a čtvrté strany,“ konstatovala. Kromě zástupců Kyjeva a povstaleckého Donbasu jednají v Minsku i zástupci Moskvy a OBSE. „Usmějme se na sebe a vše se podaří,“ řekla.

Se zástupci povstalců Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým je prý ochotna jednat sama Savčenková, kterou Moskva držela dva roky ve vězení kvůli údajnému podílu na smrti dvou ruských novinářů. Z vězení se dostala až výměnou za dva ruské vojáky vězněné na Ukrajině.

Ukrajina by se podle ukrajinské důstojnice neměla pokoušet získat Donbas zpět silou. „Nechci jít cestou Ruska, tedy zabíjením a genocidou obyvatelstva. Chci ale, aby se Rusové vrátili zpátky domů,“ uvedla.

Savčenková podle ukrajinských médií v minulých dnech navštívila válečné zóny v Doněcké a Luhanské oblasti. Ve kterých místech konkrétně pobývala a za jakým účelem, ale tají.