Jednoho z nejbohatších Číňanů zadržela policie, může jít o korupci

Čínský podnikatel Kuo Kuang-čchang

Čínský podnikatel Kuo Kuang-čchang Zdroj: CTK

Policie zadržela jednoho z nejmocnějších podnikatelů v Číně, šéfa předního čínského investičního konglomerátu Fosun International Kuo Kuang-čchanga. Podle zpravodajského serveru BBC to vyplývá z dnešního sdělení firmy. Média v posledních hodinách masivně spekulovala o tom, kde se jeden z nejbohatších Číňanů nachází. Firma dnes zastavila obchodování se svými akciemi. Ke spekulacím ohledně místa nynějšího pobytu svého šéfa se odmítala vyjádřit.

Konglomerát Fosun později sdělil, že Kuo pomáhá úřadům při vyšetřování. Podle listu Financial Times ale neuvedl, zda je Kuo terčem vyšetřování, nebo zda pomáhá policii s obstaráváním důkazů. Osmačtyřicetiletý Kuo je známý jako „čínský Warren Buffett“, protože podobně jako tento legendární americký investor využívá peněz z pojišťovacích aktivit k investicím do dalších podniků. Hodnota jeho majetku podle listu Forbes dosahuje téměř sedmi miliard dolarů (173 miliard korun).

Čínský časopis Cchaj-ťing původně informoval, že Fosun ztratil kontakt se svým šéfem a zakladatelem ve čtvrtek večer. Kuo byl prý naposledy spatřen na letišti v Šanghaji v doprovodu policie.

Podle serveru BBC se spekulovalo o tom, že Kuovo zmizení souvisí s bojem Pekingu proti korupci. Čínské úřady již v rámci vyšetřování korupce zadržely či vyslýchaly řadu manažerů. Někteří z nich byli zadrženi na několik týdnů, aniž by o tom byla informována veřejnost, upozorňuje agentura AP. Společnost Fosun nedávno dokončila převzetí americké pojišťovny Ironshore a loni koupila pojišťovací divizi portugalské státní banky Caixa General de Depósitos.