Jemenský prezident utekl ze země, povstalci postupují na Aden

Jemen upadá do chaosu. USA stáhly své vojáky

Jemen upadá do chaosu. USA stáhly své vojáky Zdroj: CTK

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí uprchl ze své rezidence v jihojemenském Adenu, k němuž se blíží jednotky šíitských povstalců. Podle zdrojů agentury AP odplul dokonce pryč ze země. Ministr zahraničí to ale popřel. Šíité podle místní televize vypsali finanční odměnu za prezidentovo dopadení. Spojenci šíitských povstalců mezitím obsadili adenské mezinárodní letiště.

Hádí se do Adenu uchýlil v únoru, když prchl z domácího vězení v metropoli Saná, v němž ho šíité od ledna zadržovali. V úterý prezident požádal Radu bezpečnosti OSN, aby schválila rezoluci o okamžité vojenské pomoci jeho vládě. Šíité začali postupovat ze severu na jih loni a nyní podle AP kontrolují více než polovinu z 21 jemenských provincií.

Podle agentury AP se Hádí a jeho blízcí nalodili v adenském přístavu na dvě lodi a opustili zemi. Podle ministra zahraničí, kterého citovala agentura Reuters, ale dál zůstává ve městě. O víkendu se prezident plánoval zúčastnit konference Ligy arabských států v Egyptě. Na Hádího sídlo mezitím svrhlo neidentifikované letadlo rakety, ale okamžitě byla zaktivována protiletadlová obrana.

2,5 milionu dolarů za dopadení Hádího

Televize ovládaná šíity ohlásila, že byla vypsána odměna činící v přepočtu 2,5 milionu korun za Hádího dopadení. Sami šíité prý zatkli ministra obrany Mahmúda Subajhího a jeho nejbližšího spolupracovníka. Mluvčí šíitů tvrdí, že jejich jednotky budou v Adenu během několika hodin.

Podle posledních informací jsou nyní šíitské síly asi 20 kilometrů od města. Někteří občané Adenu se prý ozbrojili. Síly věrné bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, které bojují proti Hádímu po boku šíitských povstalců, mezitím obsadily adenské mezinárodní letiště. V jeho okolí prý nadále probíhají střety. Střelba údajně zní také z vojenské základny v centru Adenu.

Ztráta spojence v boji proti terorismu

Na cestě k Adenu šíitské oddíly obsadily základnu Annad. Jde o největší vojenské zařízení svého druhu v zemi a američtí vojáci tam v minulosti cvičili jemenské jednotky pro boj proti Al-Káidě. USA právě z této základny vysílaly bezpilotní letadla k útokům na teroristy. V minulých dnech své specialisty USA i Británie evakuovaly. Pádem Hádího režimu ztratily pro tento boj cenného spojence.

Saúdská Arábie, která tvrdí, že jemenské šíity podporuje Írán, přesunula k hranici s Jemenem těžkou vojenskou techniku. Hrozí tak, že se do jemenského konfliktu zapojí další státy. Proti tomu se dnes postavila část jemenské armády, jež zůstává věrná Hádímu předchůdci Sálihovi, který odstoupil po politických protestech, jež se v Jemenu konaly v roce 2011. Sálih složil úřad začátkem roku 2012, až když dostal záruku, že nebude soudně stíhán.

Analytici počítají s tím, že padne-li Aden do rukou šíitů, umožní to Sálihovi vrátit se do politiky. „Sálih má peníze, profesionální armádu a zkušenost s takovou situací,“ řekl agentuře AP novinář ze Saná Casey Commbs. Mezi lidmi se prý začíná šířit propagační materiál o možném Sálihově politickém návratu.