Jihokorejští aktivisté letáky vyzývají ke vzpouře v KLDR

Aktivisté z Jižní Koreje vypustili do sousední KLDR obří balony obsahující desetitisíce letáků, v nichž apelují na svržení komunistického režimu Pchjongjangu.

Aktivisté z Jižní Koreje vypustili do sousední KLDR obří balony obsahující desetitisíce letáků, v nichž apelují na svržení komunistického režimu Pchjongjangu. Zdroj: CTK

Aktivisté z Jižní Koreje vypustili do sousední KLDR obří balony obsahující desetitisíce letáků, v nichž dva dny po oznámení smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila apelují na svržení komunistického režimu Pchjongjangu. KLDR již dříve varovala, že na podobné propagandistické akce z opačné strany hranice bude reagovat palbou na Jižní Koreu.

„Lidé, povstaňte! Následujte příklad Afričanů a odvážně bojujte, abyste zabránili převzetí moci třetí generací“ Kimů, píše se na letácích. Po diktátorech Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi má totiž nyní převzít moc Kim Čong-ilův syn Kim Čong-un.

K vyslání letáků přes hranici se v pohraniční vesnici Pa-ču shromáždila skupina jihokorejských aktivistů a severokorejských uprchlíků žijících v Jižní Koreji. Na balony, které jsou vybaveny zvláštním systémem, jenž umožní uvolnění papírů po přeletu přes hranici, připnuli na 200 tisíc letáků.

Aktivisté halasně projevovali radost ze smrti „řezníka“ Kim Čong-ila a kritizovali avizované následnictví jeho syna Kim Čong-una. Kritici severokorejského režimu pravidelně posílají přes hranici do extrémně izolované KLDR propagandistické letáky.

Pchjongjang přísně cenzuruje jakékoli zprávy přicházející ze světa, včetně kupříkladu informací o revolucích v severní Africe a na Blízkém východě z uplynulého roku.

Devětašedesátiletý Kim Čong-il podlehl podle oficiální verze v sobotu srdečnímu infarktu ve svém opancéřovaném vlaku, když byl na pracovní cestě mimo metropoli. KLDR jeho smrt oficiálně oznámila v pondělí. Podle Jižní Koreje ale Kim Čong-il nemohl zemřít ve vlaku, protože tamní špionážní satelity odhalily, že Kimův vlak v sobotu vůbec nevyjel.