Jižní Korea vypálila varovné výstřely na bezpilotní letoun KLDR

Jižní Korea

Jižní Korea Zdroj: CC BY SA 2.0: Republic of Korea via Flickr

Jižní Korea vypálila varovné výstřely na údajný severokorejský bezpilotní letoun, který byl spatřen na společné hranici. Jde o další vyostření vzájemných vztahů po severokorejském jaderném testu, který Pchjongjang uskutečnil minulý týden. Jižní Korea také v reakci na nový test varovala KLDR, že proti ní společně s USA spojenci zavedou sankce "ochromující do morku kostí".

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje také vyzvala Čínu, která je jediným zbývajícím severokorejským spojencem a hlavním obchodním partnerem, aby proti izolovanému komunistickému státu zakročila. Informovala o tom agentura Reuters. Severokorejský vůdce Kim Čong-un mezitím vyzval k rozšíření množství a účinnosti jaderného arzenálu své země. Informovaly o tom severokorejské státní sdělovací prostředky.

Jaderný test z minulého týdne byl už čtvrtým, který KLDR uskutečnila, ovšem Spojené státy zpochybnily tvrzení Pchjongjangu, že šlo o silnější vodíkovou bombu. Výbuch byl podle mínění expertů zhruba stejného rozsahu, jako při testu atomové bomby v roce 2013. Pak Kun-hje v dnešním projevu upozornila na pravděpodobnosti dalších provokací ze strany KLDR včetně „kybernetického terorismu“, a dodala, že nové sankce by měly být tvrdší než v minulosti; žádné podrobnosti ale neuvedla.

„Úzce spolupracujeme se Spojenými státy a spojenci, abychom přišli s efektivními sankcemi, jež Severní Koreji způsobí bolest ochromující do morku kostí,“ uvedla Pak Kun-hje. Dodala, že Soul a Peking jednají o návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN o Severní Koreji a připomněla, že Čína opakovaně prohlásila, že nebude severokorejský jaderný program tolerovat. Americká Sněmovna reprezentantů v úterý večer téměř jednomyslně schválila zpřísnění sankcí vůči KLDR v reakci na nedávný jaderný test.