Jmění královny Alžběty dosahuje v korunách deseti miliard. V posledních letech ale zchudla

Její Veličenstvo královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let.

Její Veličenstvo královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let. Zdroj: ČTK

S úřadem britské panovnice jsou spojené poměrně slušně výdělky. Královna Alžběta II., která ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let zemřela, vydělávala každoročně stovky milionů korun. Hodnota jejího jmění nicméně v posledních letech klesla.

Celkové jmění královny Alžběty II. se odhaduje na 350 milionů liber, přibližně deset miliard korun. Jeho hodnota v posledních letech klesala zejména vlivem pandemie, neboť výdělky britské královské rodiny jsou silně navázané na turismus. Ten byl v posledních letech značně oslaben. Královnin majetek se tak v roce 2020 meziročně ztenčil o 20 milionů liber.

The Crown Estate, fond spravující pozemky a další majetky britského panovníka, disponoval v roce 2020 majetkem v hodnotě 13,4 miliardy liber. Každoročně také generuje desítky milionů příjmů, ale z nich hlava britského státu dostává jen zlomek.

Například za fiskální rok 2019 královský fond vygeneroval 82 milionů liber, ale „jen“ 32 milionů šlo do pokladny královské rodiny. Vlastníkem však není britský panovník jako fyzická osoba, takže je ani nemůže prodat. Tyto prostředky slouží k finacování královských povinností či údržby Buckinghamského paláce.

Sama královna má nicméně soukromé majetky, jsou to sídla Balmoral, kde Alžběta II. pravidelně trávila dovolenou, a Sandringham, kde pobývala ve vánočním čase. Obě památky slušně vydělávají a peníze tentokrát náleží přímo královně. Díky nim si například v roce 2015 přišla na dvacet milionů liber. Z těchto peněz žijí i další členové královské rodiny, královna z nich platila od roku 1992 daně.

Další majetky náležejí královninu synovi Karlu III., který se po ní ujal trůnu. I jeho majetky vynášejí slušných zhruba 22 milionů liber ročně, z nichž žije také princ Wiliam a jeho žena Kate Middleton. Ještě donedávna to platilo také o princi Harrym a jeho ženě Meghan Markle.

Kolem královské rodiny se točí i další peníze. Královský turismus vytváří ve Velké Británii stovky milionů liber, například díky svatbě prince Williama a Kate Middleton přitekly do Velké Británie více než dvě miliardy liber. Vysokou částku přinesly Británii také oslavy sedmdesát let vlády královny Alžběty nazývané také platinové jubilieum. 

Video placeholde
Co způsobí smrt britské panovnice Alžběty II? • Business Insider