Johnson bojuje o většinu. Britské volby rozhodnou o osudu brexitu

Britský ministerský předseda Boris Johnson a lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn

Britský ministerský předseda Boris Johnson a lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn Zdroj: Reuters

Britský premiér Boris Johnson.
Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn
Britský premiér Boris Johnson.
Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn
Britský premiér Boris Johnson.
8
Fotogalerie

Britové ve čtvrtek rozhodnou nejen o složení Dolní sněmovny, ale i o dalším postupu země v otázce brexitu. Vládnoucím konzervativcům k prosazení hladkého odchodu z EU na konci ledna nestačí pouze vyhrát, musejí si zajistit většinu. Podle aktuálních projekcí by se jim to mělo podařit.

Toryové však stále mají v paměti poslední volby, kdy navzdory přesvědčivému náskoku v průzkumech skončili bez majority. Šetření z posledního týdne vynášejí konzervativcům v průměru náskok deseti procentních bodů. Volební model YouGov předpokládá, že by mohli mít v 650členné Dolní sněmovně 339 mandátů. Projekce ale zahrnuje i širší rozptyl možných výsledků, při nejhorším scénáři partaj může získat pouze 311 křesel. „Na základě modelu nemůžeme vyloučit situaci, že v parlamentu nikdo většinu mít nebude,“ konstatoval podle serveru Politico představitel YouGov Anthony Wells.

Taktika vs. přesvědčení

Hodně bude záležet na tom, zda se voliči rozhodnou hlasovat podle svého přesvědčení, nebo ryze takticky. Tábory zastánců a odpůrců odchodu jsou poměrně vyrovnané. Konzervativcům se ale daří sbírat většinu hlasů pro brexit, zatímco hlasy proti němu jsou roztříštěné. Proto se mezi prounijními voliči objevilo několik výzev k taktizování.

Premiér Boris Johnson se při vědomí této hrozby do poslední chvíle snažil bojovat o každý hlas. „Kritické riziko je velmi reálné,“ apeloval na Brity s tím, že si království už nemůže dovolit další váhání a nečinnost.

Jeho úhlavní rival, lídr labouristů Jeremy Corbyn, znovu slíbil obyvatelům země nové referendum o brexitu. „Zajistíme dobrou dohodu pro pracující a dáme vám poslední slovo,“ vzkázal. Kromě toho ujišťoval, že zatočí s dětskou chudobou a bude investovat do zdravotnictví.

Nejrizikovější premiér

Proti Johnsonovi se ostře ohradila Nicola Sturgeonová, šéfka skotské vlády a Skotské národní strany (SNP). Podle ní představuje největší riziko pro region z konzervativních premiérů moderní doby a chce ho vyvléct z EU proti jeho vůli. Také liberální demokratka Jo Swinsonová na voliče naléhala, aby svým hlasem brexit zastavili.

Pokud SNP výrazně uspěje a Johnson zároveň dotáhne odchod z EU, musí počítat s tlakem skotských nacionalistů na uspořádání nového referenda o nezávislosti. Průzkumy z poslední doby sice naznačují, že by Skotové znovu hlasovali pro setrvání v království, některé jsou ale velmi těsné.