Johnson: Britská vláda by měla hovořit o pozitivech brexitu

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson kritizoval britskou vládu, že před referendem neinformovala veřejnost o pozitivních stránkách odchodu země z Evropské unie. Napsal to v příspěvku uveřejněném dnes v listu The Telegraph. Johnson, jedna z hlavních tváří kampaně za takzvaný brexit, minulý týden překvapivě oznámil, že se nebude ucházet o post lídra Konzervativní strany a premiéra.

„Bylo chybné, že vláda nechala veřejnost (v referendu o EU) volit mezi dvěma možnostmi, aniž by byla ochotna vysvětlit - pro případ, že by lidé hlasovali pro odchod - jak by (brexit) mohl fungovat v zájmu Spojeného království a Evropy,“ uvedl Johnson.

Příznivce tábora bojujícího za setrvání Británie v Evropské unii po referendu podle Johnsona zachvátila „hysterie“, a kabinet by proto měl okamžitě učinit jasné prohlášení o skutečných důsledcích brexitu. Nelze s tím čekat až na nového premiéra, uvedl Johnson.

„V části populace panuje určitý druh hysterie, nakažlivé truchlení jako v roce 1997 po smrti princezny z Walesu (Diany),“ napsal Johnson. Strach z následků brexitu je podle konzervativního politika značně přehnaný a černé scénáře, kterými se zastánci setrvání v EU před referendem snažili voliče odstrašit od hlasování pro brexit, se podle něj nepotvrdily.

Spolu s konzervativním ministrem spravedlnosti Michaelem Govem a předsedou Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigelem Faragem, který dnes rezignoval, byl londýnský exstarosta Johnson hlavní tváří kampaně za odchod Británie z Evropské unie.

Po oznámení výsledků referenda a po ohlášení rezignace premiéra Davida Camerona se mělo za to, že se Johnson stane Cameronovým nástupcem. Minulý týden ale exstarosta oznámil, že se o funkci lídra konzervativců, s níž je premiérská funkce nyní spojena, ucházet nebude. Učinil tak krátce poté, co svou kandidaturu ohlásil jeho spojenec z kampaně Gove.

O britské premiérské křeslo se kromě Govea nyní uchází také ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, někdejší ministr obrany Liam Fox a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Jasno by o Cameronově nástupci mělo být na počátku září.