Johnson: Doufám, že po brexitu uzavřeme s Tureckem obří obchodní dohodu

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Starosta Londýna Boris Johnson si náramky chválí
Londýnský starosta Boris Johnson
Boris Johnson
Cameronův hlavní soupeř v Konzervativní straně a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
9
Fotogalerie

Britský ministr zahraničí Boris Johnson doufá, že až Británie vystoupí z Evropské unie, podaří se jí s Tureckem uzavřít novou velkou dohodu o volném obchodu. Řekl to dnes po setkání se svým tureckým protějškem. Johnson se dnes také sešel s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

"Doufám v obří dohodu o volném obchodu mezi Spojeným královstvím a Tureckem," řekl Johnson po setkání s Mevlütem Çavuşogluem. "Odcházíme z Evropské unie, ale neodcházíme z Evropy," citovala agentura Reuters politika, který byl hlavní tváří kampaně za takzvaný brexit.

Turecko není členem EU, již desítky let ale o vstup do evropského bloku usiluje. Je například členem Evropské celní unie, která sdružuje členské země EU a čtyři další nečlenské státy.

 

Británie a Turecko jsou si podle Johnsona velmi blízko v otázce řešení situace v Sýrii. Se svým tureckým protějškem hovořil také o situaci na Kypru, kde se jedná o znovusjednocení severní turecké a jižní řecké části ostrova. Kypr byl do roku 1960 britskou korunní kolonií.

Na posměšnou báseň o prezidentovi Erdoganovi, s níž Johnson ještě jako starosta Londýna vyhrál před nástupem do čela britské diplomacie soutěž jednoho z britských časopisů, podle Johnsona nepřišla řeč. Naopak Johnson nešetřil smířlivými výroky. Připomněl, že má i turecké kořeny: jeho pradědeček byl politikem a novinářem v pozdním období Osmanské říše a byl zlynčován v roce 1920.

Na setkání s Erdoganem, který vysílala turecká státní televize, se oba politici na sebe usmívali, konstatovala agentura AFP.