Johnson ostře zaútočil na Camerona: v Bruselu prý reálné změny nevyjednal

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Britská vláda neuspěla při vyjednávání s Evropskou unií a nevymohla si žádné reálné změny týkající se postavení země v rámci osmadvacítky, proto by nyní v kampani před referendem logicky měla podpořit vystoupení Británie z EU. Ve svém projevu to dnes řekl bývalý starosta Londýna a jeden z vůdčích zastánců takzvaného brexitu, tedy odchodu z unie, Boris Johnson.

Podle deníku The Independent vlivný konzervativní politik těmito slovy dosud nejmohutněji zaútočil na předsedu strany a premiéra Davida Camerona, který naopak podporuje setrvání Británie v unii.

„Vzhledem k rozdílu mezi tím, co nám bylo přislíbeno, a tím, co jsme nakonec získali, by vláda nyní logicky měla vést kampaň na straně zastánců odchodu (Británie z EU),“ řekl Johnson. Hovořil jen několik hodin poté, co svůj klíčový projev na podporu setrvání země v EU pronesl premiér Cameron.

Cameron prý neuspěl

Podle Johnsona při vyjednáváním s Bruselem Cameron neuspěl a nepodařilo se mu vyřešit některé klíčové otázky týkající se například možnosti regulovat imigraci, což byl cíl, který si premiér původně sám vytyčil. „Pro důvěru veřejnosti je velice zhoubné, když každý rok vedení země tvrdí, že omezí imigraci na desítky tisíc lidí, a pak to nesplní. Nemáme vůbec žádný způsob, jak kontrolovat počty příchozích,“ uvedl Johnson.

Bývalý starosta také obvinil Brusel, že jeho snahy o další centralizaci, regulaci a vytvoření „státu jménem Evropa“ přináší „erozi demokracie“. Katastrofické scénáře, které nastiňují odpůrci odchodu Británie z EU, se podle něj nesplní, prý jen podrývají britské sebevědomí.

Cameronův stranický rival také rezolutně odmítl premiérovu argumentaci, že případné vítězství zastánců odchodu Británie z unie v červnovém referendu by ohrozilo mír v celé Evropě. Odmítl ji jako neseriózní. „Nedomnívám se, že by si ministerský předseda mohl skutečně myslet, že odchod z EU spustí v Evropě válku,“ řekl Johnson.

Exstarosta Londýna se také ohradil proti označování stoupenců odchodu Británie z EU za úzkoprsé xenofoby. Sám na sobě pak chtěl doložit, jak je s celoevropskou kulturou spjatý, a zabroukal nápěv první věty z Beethovenovy Ódy na radost v němčině. Na zpěv Johnsona, který o sobě také tvrdil, že je liberálním kosmopolitou a dítětem Evropy, reagoval britský list Daily Mail výzvou, aby raději šetřil nebohé uši svých voličů.